Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home
Teleráno 8.február 2007 Tlačiť E-mail

 

Farbíte si vlasy? Už máte alergiu?

Od roku 2000 stúpol výskyt alergie na farby na vlasy dvojnásobne. Podľa britských výskumníkov trpí rôznou formou precitlivelostina farby na vlasy už 7,1 % žien.

K najčastejším príznakom tejto alergie patrí tzv. kontaktná dermatitída, ktorá môže v mimoriadnych prípadoch vyústiť až do výrazných opuchov tváre.

Najčastejším alergénom je para-fenyléndiamín a látky príbuzné, ktoré sa vyskytujú najmenej v 2/3 všetkých prípravkov na farbenie vlasov. Tieto látky nemajú momentálne bezpečnejšiu alternatívu.

Rada AKV

  • ak trpíte “záhadnými” problémami pokožky tváre, ktoré Vám veľmi znepríjemňujú život a patríte k ženám (alebo mužom Smile), ktoré si farbia vlasy, skúste urobiť test a farbu vlasov nieľkoľko týždňov nepoužívajte: ak sa problémy stratia alebo zmiernia, podarilo sa vám identifikovať pravdepodobný zdroj problémov. Čo s tým urobíte, to už zívusí od Vás Smile

Zdroj: British Medical Journal, január 2007

 

Sója „dusí“ rakovinu

Sója obsahuje látku äglyceolín), ktorá by mohla byť veľmi užitočná pre ženy trpiace na rakovinu prsníka alebo vaječníkov.

Podľa – zatiaľ – laboratórnych pokusov, glyceolín zo sóje dokáže brániť rastu nádorových buniek, ktoré sa množia pod vplyvom estrogénu.

Už dávno sa vie, že zvýšené hladiny estrogénu v krvi podporujú vznik niektorých druhov rakoviny prsníka a vaječníkov. Existujú už aj lieky (napr. tamoxifen), ktoré tlmia vplyv estrogénu a tým bránia množeniu sa rakovinových buniek a rastu nádoru s používaním týchto liekov sa však spájajú dva problémy:

  • stávajú sa menej účinné, pretože rakovinové bunky – podobne ako niektoré druhy baktérií - získavajú voči nim rezistenciu
  • zvyšujú riziko rakoviny maternice (takže, paradoxne, žena liečená na rakovinu prsníka môže ochoreiť na rakovinu maternice – tam sú aj tie súvislosti so zvýšeným rizikom rakoviny maternice pri užívaní hormonálnej substitúcie)

Glyceolín zo sóje nemá vedľajšie účinky a nepodporuje rast rakovinových buniek maternice a preto je podľa vedcov z Tulane University v New Orleans novou nádejou liečby rakoviny prsníka a vaječníkov.

Rada AKV

  • prečo by ste najprv mali dostať z bravčových rezňov a klobásy rakovinu prsníka a potom čakať na nejaký extrakt zo sóje, aby ste sa z rakoviny vyliečili?
  • urobte sóju so všetkými jej pozitívnymi účinkami na Vaše zdravie svojou potravinou už dnes
  • urobte všetko preto, aby ste tento rok žiadnu rakovinu nedostali!

Zdroj: Clinical Cancer Research. december 2006

 
E-LINE space