6. septembra 2007 bola v prestížnom lekárskom časopise Lancet publikovaná štúdia britských vedcov zo University of Southhampton, ktorá preukázala priamy negatívny vplyv niektorých potravinových aditív (prídavných látok) na prejavy syndrómu ADHD. Ambulancia klinickej výživy vám prináša podrobnosti. Zoznam potravinových aditív, ktoré sú podozrivé zo zhoršovania syndrómu ADHD(nedostatok pozornosti a hyperaktivita) u detí.(AKV spracovala v septembri 2007 na základe publikácie dr.Tereza Vrbová: Víme, co jíme?, © EcoHouse 2001) - E 102 (látka identifikoaná uvedenou štúdiou ako riziková)
Tartrazin (potravinárske farbivo žlté č. 4) možný výskyt: pekárenské a mliečne výrobky, jogurty, dezerty, sypké zmesi (nápoj v prášku Tang), cukrovinky, zmrzlina, polievky, omáčky, horčice, nealko i alkoholické nápoje, žuvačky (Wrigley) a v syntetickej farbe pre farbenie potravín v domácnosti, slúži aj k farebnému rozlíšeniu tabletiek a ako farebné krmivo pre zvieratá v domácnosti - E 104 (látka identifikoaná uvedenou štúdiou ako riziková)
Chinolinová žltá (potravinárske farbivo žlté č. 13) možný výskyt: nealkoholické nápoje (Mirinda Pomarančová, Citron Lift a povzbudzujúci nápoj Semtex), rôzne dezerty (pudingový krém so šľahačkou Olma), žuvačky, cukrovinky (bonbóny Bonpari, Lipo, Haribo, Starburst, lentilky), zmrzlina (Hájek), mliečne výrobky (jogurt Prince Kúzelník Danone) - E 110 (látka identifikoaná uvedenou štúdiou ako riziková)
Žltá SY (potravinárske farbivo žlté č. 3) možný výskyt: nealkoholické nápoje (Lift broskyňový a malina, Mirinda pomaranč), alkoholické nápoje (vínny punč KB LIKÉR, vaječný likér Dynybyl), pekárenské výrobky, horčica (Malva), sladkosti (bonbóny Bonpari, Starburst, Lipo, lentilky), zmrzlina, výrobky v prášku (napr. nápoj v prášku Tang), mliečne výrobky (jogurt Prince Kúzelník Danone, pudingový krém so šľahačkou Olma, vanilkový a čokoládový termix Lounské mliekarne), niektoré žuvačky a multivitamíny (napr. CEM-M pre deti), instantné polievky. Toto farbivo sa používa tiež v syntetických farbách pre potraviny na domáce použitie. Košenila, kyselina karmínová, karmíny (prírodné červené farbivo) možný výskyt: cukrovinky (lentilky, bonbóny Bonpari), jogurt (Yoplait, Prince Kúzelník Danone), zmrzlina (Scholler), džem, žuvačky (napr. Huba Buba), instantné polievky (Vitana), alkoholické a nealkoholické nápoje (Campari), farbivo na poťahovanie tabletiek, kozmetické prípravky, špirály a očné tiene - E 122 (látka identifikoaná uvedenou štúdiou ako riziková)
Azorubin (potravinárske farbivo červené č. 3) možný výskyt: nealkoholické nápoje (Lift malina), alkoholické nápoje (likér Garone a vínny punč KB LIKÉR), cukrovinky, lentilky, marcipán, želé, zmrzlina Hájek, mliečne výrobky (napr. čokoládový termix, niektoré jogurty), jogurt (Prince Kúzelník od Danone), konzervované ovocie Amarant (potravinárske farbivo červené č. 9) možný výskyt: nealkoholické nápoje, zmrzlina, práškové zmesi na prípravu dezertov, džemy - E 124 (látka identifikoaná uvedenou štúdiou ako riziková)
Ponceau 4R (potravinárske farbivo červené č. 7) možný výskyt: žuvačky, zmrzliny (napr. Hájek), mliečne výrobky (jogurt Prince Kúzelník Danone, vanilkový termix, niektoré jogurty), nealkoholické nápoje (hroznové víno Lift a energy drink Erektus), niektoré alkoholické nápoje, kompótované ovocie (napr. jahodový kompót Hamé), cukrovinky (bonbóny Bonpari, Lipo, Haribo, Starburst a lentilky), želé, rybie výrobky Erytrozín (potravinárske farbivo červené č. 14) možný výskyt: potraviny, lieky, kozmetika, farbivo do pudingu, sladké náplne, kompóty, cukrovinky, koktejlové a kandizované čerešne Červeň 2G (potravinárske farbivo červené č. 10) možný výskyt: spracovávané mäsové výrobky, údeniny, zaváraniny, nápoje - E 129 (látka identifikoaná uvedenou štúdiou ako riziková)
Červeň Allura AC (potravinárske farbivo červené č. 17) možný výskyt: nealko a alkoholické nápoje, práškové zmesi na prípravu nápojov (napr. Tang), dezerty, mliečne výrobky (napr. jogurt Prince Kúzelník od Danone), bonbóny (Starburst), oplátky, zmrzliny, žuvačky, práškové zmesi na prípravu dezertov, multivitamíny (napr. CEM-M pre deti). Patentná modrá V (potravinárske farbivo modré V) možný výskyt: sladkosti, žuvačky, nápoje a polievky, jogurt (Prince Kúzelník od Danone), bonbóny Haribo, lentilky. V medicíne sa používa na vyšetrenie lymfatických uzlín. Indigotin (potravinárske farbivo modré č. 1) možný výskyt: mliečne výrobky, zmrzlina (Hájek), rôzne sladkosti a bonbóny (Bonpari a Haribo), celá škála farbených potravín Brilantná modrá FCF (potravinárske farbivo modré č. 2) možný výskyt: nealkoholické nápoje, cukrárenské a pekárenské výrobky, žuvačky (Wrigley), cukrovinky (bonbóny Starburst), celá škála farbených potravín - E 150a Karamel (Jednoduchý karamel), E 150 b (Kaustický sulfitový karamel), E 150 c (Amoniakový karamel), E150 d (Amoniak-sulfitový karamel)
možný výskyt: nealkoholické nápoje, sójová omáčka, pivo, rum, whisky, brandy, chlieb, pečivo a iné pekárenské výrobky, sušienky, instantné polievky, sirupy, sladkosti, nápoj Semtex, zmrzlina Viennetta a Scholler, smotanový krém Bobík, ochutené Chio–Chips, ocot, medovina, nakladané potraviny – je to najpoužívanejšie potravinárske farbivo Brilantná čerň BN (potravinárske farbivo čierne č. 1) možný výskyt: sladkosti (bonbóny Starburst), polevy, mliečne výrobky, zmrzliny, rybie výrobky, zaváraniny, omáčky, nealkoholické a alkoholické nápoje, celá škála farbených potravín Uhlík z rastlinnej suroviny možný výskyt: cukrovinky, ovocný koncentrát, zaváraniny, pendrekové sladkosti, celá škála farbených potravín Hnedá FK (potravinárske farbivo hnedé č. 1) možný výskyt: farbené údené ryby Hnedá HT (potravinárske farbivo hnedé č. 3) možný výskyt: sypká zmes na prípravu čokoládovej bábovky a rôzne sladkosti, celá škála farbených potravín Annato, Bixin, Norbixin (prírodne farbivo oranžové č. 4) možný výskyt: mliečne výrobky, slané pochúťky, margarín, olej, niektoré farbené pekárenské a mliečne výrobky, zmrzliny, dezerty, extrudované výrobky z obilnín, cukrovinky Litholrubin BK (potravinárske farbivo červené č. 57) možný výskyt: farbený povrch tvrdého syra Kyselina benzoová (najmä vo forme solí: benzoát sodný E 211 (látka identifikoaná uvedenou štúdiou ako riziková), benzoát draselný E 212, benzoát vápenatý E 213) možný výskyt: ovocné džúsy, džemy, sirupy, sušené ovocie, náplne do pečiva, pekárske výrobky, nakladané zeleniny, niektoré margaríny, majonézy, horčice, omáčky, kečupy, dressingy, nealko naápoje (napr. Mirinda), Terciárlny butylhydrochinón možný výskyt: hamburgery, extrudované cereálne výrobky, tuky, margaríny, klobása, rafinované rastlinné oleje, vyprážané potraviny a niektoré polotovary Butylhydroxyanizol možný výskyt: hamburgery, klobásy, extrudované cereálne výrobky, žuvačky (Wrigley), sušené droždie, tuky, margaríny, majonézy, instantné pokrmy zo zemiakov, instantné polievky (napr. značky Vitana) a práškové zmesi na prípravu nápojov Butylhydroxytoluén možný výskyt: hamburgery, extrudované cereálne výrobky, tuky, rybie výrobky, niektoré margaríny, práškové výrobky zo zemiakov, mäsové výrobky, údeniny, žuvačky Viac informácií o syndróme ADHD a jeho zvládnutí a liečbe, nájdete na http://www.babetko.sk/user/view_page.php?page_id=570693
|