Kolagén: spustite svoju výrobnú linku naplno! |
|
|
Kolagén – ako ste sa učili už v prvom kurze akadémie kozmetických čarodejníc – je rozhodujúcou štruktúrou, ktorá dáva koži pružnosť, pevnosť – a mladosť. Nanešťastie, kolagén má nepriateľov = čas (ehm, vek), silné slnečné svetlo a voľné radikály. Krémy a injekcie poskytujú dočasnú pomoc, ale chcem vám ponúknuť aj inú, prirodzenú stratégiu. Z čoho vzniká kolagén? Z tatárskeho bifteku, horalky alebo kozmického žiarenia? Odpoveď poznáte: vaše telo môže tvoriť kolagén len z toho, čo zjete. Poskytnite bunkám ten najlepší materiál a výroba kolagénu naberie vyššie obrátky.
- Vitamín C je základný nástroj premeny aminokyselín (prolín a lyzín) na kolagén. Vitamín C je v každom ovocí a zelenine, ale treba ho prijímať radšej v menších dávkach, no s každým denným jedlom. Najlepšie zdroje: • jahody • černice • brokolica • paradajky • paprika.
- Vhodné bielkoviny sú zdrojom prolínu a lyzínu. Najlepšie zdroje týchto aminokyselín: • arašidy • pšeničné klíčky (nie klíčená pšenica, mlynárenské klíčky) • vaječné bielky • fazule • chudé mäso.
- 2 – 4 šálky čaju dodajú pokožke antioxidanty a protizápalové látky = regenerácia kolagénu a úbytok vrások. Najlepšie zdroje týchto látok: •zelený čaj • čierny čaj • biely čaj • oolong čaj. (Existujú aj krémy s reálnym extraktom zeleného čaju, ktoré privedú účinné látky priamo do pokožky, ale nekupujte lacné napodobeniny.)
- Cesnak a cibuľa obsahujú allylsulfidy, ktoré spomaľujú deštrukciu kolagénu.
- Čo najviac fytochemikálií (= biologicky aktívne látky v ovocí, zelenine, orechoch a obilninách): napríklad antokyanidíny spevňujú kolagénové vlákna a obnovujú stratenú pružnosť pokožky. Najlepšie zdroje týchto látok: • čučoriedky • tmavé čerešne • černice • maliny• čierne ríbezle.
Ďalšie informácie o pokožke a ochrane pred starnutím nájdete v knihe Návod na prežitie pre ženu.
|
|