Liečivé sendviče: Refluxná choroba pažeráka |
|
|
Refluxná choroba môže mať rôzne príčiny a rôznu intenzitu, ale toto je sendvič, ktorý vám môže pomôcť. Nie, nemáte ho celý – a za tri a pol sekundy! – zjesť vo chvíli, keď máte silné pálenie záhy. Je určený na to, aby bol súčasťou vášho bežného jedálneho lístka = chutná a prírodná liečba.
- celozrnná špaldová bageta – Biopekáreň spoločnosti Zelená a Modrá, s.r.o
- surové mandle – pozapichujeme ich do rozkrojenej bagety ešte pred natieraním • veľmi účinne neutralizujú prítomnú kyselinu • majú antioxidačný a protizápalový účinok
- nízkotučný margarín – ale len dieročky v ceste zatrieť!
- ½ čaj lyžičky mletej kurkumy – posypeme natretý margarín • má silné protizápalové účinky • tlmí tvorbu kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku • blokuje rast a množenie Helicobactera pylori • podporuje hojenie slizníc
- zrelé avokádo nakrájané na plátky – prekryjeme ním margarín a kurkumu • avokádo je najzdravšia forma tuku = rovnaká mastná kyselina (olejová) ako v olivovom oleji a silná antioxidanty k tomu (glutatión) • má protizápalové účinky • podporuje hojenie slizníc
- plátky bieleho/lahôdkového tofu – uložíme na avokádo • tofu obsahuje bielkovinu, ktorá neutralizuje prítomnú kyselinu v žalúdku
- plátky buľvy feniklu – uložíme na tofu • fenikel má protizápalový a spazmolytický účinok, priaznivo ovplyvňuje celý tráviaci systém
Čo by ste ešte mali vedieť?
- Nesoľte – už aj tak je to dosť slané • soľ podporuje tvorbu kyseliny a rast Helicobactera pylori • zosiľňuje jeho rezistenciu voči antibiotikám
- nedávajte si do sendviča žiadne paradajky – podporujú uvoľnenie zvierača pažeráka
- všetko dobre požujte • jedzte pomaly – vždy
Dobrú chuť a Výborné zdravie vám praje
Dr. Igor Bukovský
|
|