Nealkoholické víno znižuje krvný tlak |
|
|
Výsledky štúdie, ktorá bola uverejnená v septembrovom čísle časopisu Circulation Research ukázali, že nealkoholické víno významnejšie znížilo krvný tlak ako víno alkoholické.
V štúdii sledovali 67 mužov vo veku 55 rokov a viac, ktorí mali vysoké kardiovaskulárne riziko, a porovnávali vplyv ginu, vína a nealkoholického vína (zloženie bolo až na alkohol identické s použitým vínom) na krvný tlak.
Výsledky boli nasledovné:
- konzumácia ginu krvný tlak neznížila
- konzumácia vína tlak mierne znížila, ale nebolo to štatisticky významné
- konzumácia vína bez alkoholu znížila tlak štatisticky významne (systolický o 6 mmHg a diastolický o 2 mmHg)
Pre ilustráciu, takéto zmeny krvného tlaku znížia riziko srdcového ochorenia o 14 % a riziko náhlej cievnej mozgovej príhody o 20 %.
Konzumenti nealkoholického vína mali tiež významne vyššiu hladinu oxidu dusnatého v krvi, čo je molekula, ktorá má významný vplyv na zdravie a funkčnosť cievnej steny a najmä jej schopnosť dilatovať sa (rozšíriť sa), čo je pri regulácii krvného tlaku veľmi dôležitá funkcia.
Výsledky sú to zaujímavé a hoci táto štúdia bola malá a závery z nej nemôžu byť definitívne, znovu to otvára otázku „Čo to v tom víne vlastne je, čo našim cievam robí dobre?“ (Okrem pravdy, pravdaže )
|
|