Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow 5 najnebezpečnejších potravín na grilovanie
5 najnebezpečnejších potravín na grilovanie Tlačiť E-mail

Heterocyklické amíny (HCA) patria medzi známe karcinogény. Už konzumácia 10 - 20 nanogramov (ng) denne zvyšuje riziko rakoviny prsníka dvojnásobne. Zvyšujú aj riziko vzniku niektorých iných druhov rakoviny, vrátane rakoviny hrubého čreva.

Výskumníci z Cancer Project zisťovali hladinu týchto karcinogénov v jednotlivých grilovaných potravinách a v tabuľke je uvedený zoznam tých, ktoré majú po grilovaní najvyšší obsah HCA. Kuracie prsia vyšli prekvapivo najhoršie.

potravina                                                                              Množstvo HCA v ng/100 g
Kuracie prsia, bez kože a kostí, grilované, dobre prepečené 14000
Steak, grilovaný, dobre prepečený                                         810
Bravčové, barbecued                                                              470
Losos, grilovaný s kožou                                                        166
Hamburger, grilovaný, dobre prepečený                                 130

Pred HCA neochráni ani skrátenie grilovania. Už 6 minútové grilovanie vytvorí „dobrú“ dávku týchto karcinogénnych látok. Odborníci upozorňujú, že dávka, ktorú do tela dostaneme konzumáciou týchto potravín nie je zanedbateľná a preukázateľne zvyšuje riziko vzniku rakovinových buniek.

HCA vznikajú pri grilovaní potravín s obsahom aminokyselín alebo kreatínu (teda najmä mäsa). Pri grilovaní vegetariánskych potravín tieto karcinogénne látky nevznikajú. Čo teda grilovať?

  • Veggie burgery a iné placky zo strukovín, obilnín, vločiek a zeleniny
  • Zeleninové kebaby
  • Marinované hríby
  • Tofu alebo tempeh
  • Rôzne druhy zeleniny, zemiaky, niektoré druhy ovocia (ananás, banány, jablká, hrušky...)

zdroj: http://www.cancerproject.org/media/news/five_worst_foods_to_grill_1007.php


Zverejnené 17. apríla 2012

 

 

 
E-LINE space