(predkladáme vám odporúčania, ktoré sú založené na dôkazoch, tzv. Evidenced-Based Guidelines)
Patríte k tým šťastným, ktorí sa vyliečili z rakoviny? Máme pre vás dobrú správu: ďalší vývoj vášho života majú v rukách nielen vaši lekári, ale aj vy. Výskum na túto tému je síce ešte iba na začiatku dlhej cesty, ale prvé výsledky sú povzbudzujúce. Zostáva ešte veľa nedoriešených otázok, jedna vec je však istá: komplexná zmena životného štýlu môže výrazne ovplyniť nielen úspech liečby, ale kvalitu vášho následného života a jeho dĺžku.
Prinášame vám niekoľko základných odporúaní, ktoré by vám v tejto snahe mali pomôcť:
Dosiahnite a Udržiavajte si primeranú telesnú hmotnosť
Zvýšená telesná hmotnosť zvyšuje celkovú úmrtnosť, pretože sa spája s chronickým zápalom a zvýšenými hladinami hormónov a rastových faktorov. Napríklad ženy s normálnou hmotnosťou majú (oproti ženám s nadváhou a obezitou) väčšiu šancu na vyliečenie, menšie riziko návratu rakoviny, lepšiu kvalitu života a dlhšiu priemernú životnosť po prekonaní karcinómu prsníka.
- ak máte nadváhu alebo obezitu, trpezlivo a bezpečne znížte svoju hmotnosť
- dlhodobo si udržiavajte stabilnú a normálnu hmotnosť (BMI od 18,5 do 25) – veľké výkyvy v hmotnosti sú podobne rizikové ako obezita
- obvod pása by nemal presiahnuť u žien 80 cm a u mužov 94 cm
Buďte fyzicky aktívni
Fyzická aktivita je kľúčovým faktorom, ktorý určuje kontrolu telesnej hmotnosti.
- 5 a viac dní v týždni venujte aspoň 30 minút miernej až intenzívnej fyzickej aktivite (napríklad rýchla chôdza, chôdza do kopca, plávanie, silové cvičenia a pod.)
- ak sa vaša kondícia zlepší, ešte výhodnejšia je 45 – 60-minútová športová aktivita, napr. bicyklovanie, korčuľovanie a pod.
- obmedzte sedavé aktivity ako je pozeranie TV, práca a hry pri PC a pod.
Obmedzte konzumáciu kalorických potravín a sladených nápojov
- ak je to možné, nekonzumujte „fast food“
- kaloricky bohaté potraviny obmedzujte, urobte si z nich len výnimočnú príležitosť
- nekonzumujte sladené nealko nápoje, ani nápoje sladené umelými sladidlami
- nekonzumujte potraviny, ktoré sú vyprážané, fritované alebo pečené v tuku
Uprednostňujte potraviny rastlinného pôvodu
- denne skonzumujte aspoň 5 porcií zeleniny a ovocia (dajte prednosť kapustovitej zelenine a drobnému bobuľovitému ovociu)
- každý deň využite aspoň 4 rôzne farby z rastlinných potravín (farieb je veľa: fialová kapusta, oranžová mrkva, červená paradajka, žltý melón, zelená rukola, biely kaleráb)
- uprednostnite celozrnné formy obilnín a vyhýbajte sa výrobkom z bielej múky
- celozrnne formy obilnín a/alebo strukoviny konzumujte denne, najlepšie v každom hlavnom jedle
- konzumujte dobré tuky (orechy, olejnaté semená, avokádo, kvalitné rastlinné oleje, mastné morské ryby)
Obmedzte konzumáciu alkoholu
- ženy: nie viac ako jeden nápoj denne
- muži: nie viac ako dva nápoje denne
Obmedzte spotrebu kuchynskej soli
- nekonzumujte mäsové a údené výrobky
- kontrolujte spotrebu solených výrobkov (solené syry, soletky, potraviny konzervované v soli)
- denný príjem kuchynskej soli by nemal presiahnuť 6 g (= 2,4 g sodíka) – vedeli ste, že napríklad 100 g údeniny obsahuje 5 – 7 soli?
Nekonzumujte plesnivé potraviny
Nekonzumujte mäsové výrobky a obmedzte spotrebu červeného mäsa
Výživové doplnky s obsahom vitamínov a minerálov užívajte iba po porade s lekárom!
- zvláštnu opatrnosť treba venovať využitiu kyseliny listovej, vitamínu B12, E a A – tieto nutrienty vo forme (syntetického alebo koncentrovaného) výživového doplnku môžu u pacienta s rakovinou zvýšiť úmrtnosť
- je možné ich vo forme výživového doplnku využiť iba vo výnimočných prípadoch, kedy nie je možné ich prijať v prirodzenej podobe stravou
Na záver
- uvedené opatrenia dodržiavajte komplexne (= všetky )
- ak sa liečite aj na nejaké iné ochorenia, venujte im pozornosť – ich liečba je pre kvalitu a dĺžku vášho života rovnako dôležitá ako liečba onkologického ochorenia.
zverejnené: 20. apríla 2011
|