Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

pravdy a klamstvá o tukoch Tlačiť E-mail

(tento článok je z knihy I. Bukovského "Teraz to zíde - pravdy a klamstvá o chudnutí")

 

Každý vie, že ak chce chudnúť, mal by kontrolovať príjem a kvalitu tukov na svojej vidličke a v staniole, ktorý rozbaľuje. Tak vám namiesto úvodu ponúkam hneď niekoľko tipov.

Chystáte sa zohrievať polievku z predchádzajúceho dňa? Hneď ako ju vyberiete z chladničky, odstráňte z nej polovicu stuhnutého tuku a až potom ju zohrejte.
Prečo si varíte takú mastnú polievku, že na jej hladine stuhne tuk? Ak tam nejaký naozaj je, odstráňte ho všetok, nie iba polovicu

Tuky sú dôležité a zdravé. Vymeňte však živočíšne tuky za vysokohodnotné oleje – olivový, ľanový alebo repkový.
Jasné. Len si dajte pozor na ten ľanový: ak je horký a zapácha po rybách alebo fermeži, nenasýtené mastné kyseliny sú zoxidované a nebezpečné, olej už je nevhodný na konzumáciu. Kupujte ho iba v obchodoch, kde ho uskladňujú v chladničke.

Vápnik, ktorý je životne dôležitý pre zdravé kosti a zuby, sa vstrebáva do tela len vďaka tukom. Riešenie: každé tri dni vymeňte „zdravý“ rastlinný tuk plný chémie za klasické maslo.
Vápnik nepotrebuje na vstrebávanie do tela žiadny tuk, ale vitamín D a zdravú črevnú sliznicu (a tá potrebuje probiotické baktérie). Pokojne ostaňte pri rastlinných olejoch alebo margarínoch. (A v lete sa aspoň trochu opaľujte.)

Dajte si zmerať hladinu tukov v krvi. Je to omnoho efektívnejšie, než sa sústavne vážiť. Okrem toho, tieto hodnoty sú jednoznačnejšie v sledovaní, koľko ste reálne schudli.
Ak vám zmerajú v krvi tuk (= hladinu triacylglycerolov = Tg), nebudete vedieť, koľko ste schudli, ale či vaša strava obsahuje menej tuku a či sa vaše telo dokáže tuku zbavovať. Zvýšené hladiny Tg signalizujú nielen veľa tuku v krvi, ale aj zvýšené zdravotné riziko (stukovatenie pečene, ateroskleróza, cukrovka, chronický zápal, rakovina a pod.)

Kanadskí vedci prišli na to, že omega-3 mastné kyseliny odbúravajú až 500 g našich tukových vankúšikov za týždeň, a ako prvé sa topia tie na bruchu a bokoch.
Pozitívny účinok omega-3 mastných kyselín sa neprejaví, ak váš kalorický príjem bude väčší ako výdaj. Prvé a najdôležitejšie opatrenie: znížiť množstvo skrytého a nevhodného tuku v strave (tipy nájdete o kúsok ďalej).

Denne by ste mali v jedlách zjesť asi dve polievkové lyžice olivového oleja.
To je výborná rada. Nielenže získate kvalitný a bezpečný tuk, ale aj ochranu pred rakovinou. Táto dávka olivového oleja sa spája so zníženým výskytom rakoviny prsníka a možno predpokladať jeho protirakovinový účinok aj v iných orgánoch.

Ako vám tuky pomáhajú chudnúť?
Všetci vieme, že prejedať sa mastnými jedlami je asi také rozumné, ako sa v zime vybrať na Aljašku na ojazdených letných pneumatikách. Daniela Piomelli z University of California v Irvine však tvrdí, že existuje tuk (kyselina olejová), ktorý je pri chudnutí veľmi užitočný: v tenkom čreve z neho vzniká látka (oleoyletanolamid), ktorá nervovými dráhami priamo z čreva odkazuje mozgu: „Ty tam hore, zastav ďalšie jedenie!“ Najviac kyseliny olejovej obsahuje olivový olej, avokádo, orechy a arašidy. Spoliehať sa pri však chudnutí iba na kyselinu olejovú by bolo to isté, ako na Aljaške to auto zo záveja nechať tlačiť 6-ročnému chlapcovi.

Ako používať najlepšie tuky?

  • potraviny duste na olivovom oleji
  • pripravujte si vlastný dressing s olivovým olejom (bez smotany a vajec)
  • do šalátov namiesto údenín použite sekané orechy
  • ako snack si dajte radšej nepražené, nesolené orechy ako fritované čipsy
  • ako dezert sa naučte používať ovocie s orechami (dochutené podľa chuti a fantázie, ale bez ďalšieho tuku )
  • namiesto krémových zákuskov uprednostnite orechové celozrnné cesto
  • pri pečení zákuskov a koláčov môžete použiť často aj o tretinu menej stuženého tuku ako predpisuje recept a tretinu použitého tuku nahradiť olejom (stužený tuk na pečenie a plnky obsahuje veľa škodlivých transmastných kyselín)
  • namiesto syra si vložte do sendviča plátok avokáda
  • namiesto masla a margarínu si na chlieb môžete natrieť zrelé avokádo, orechovú, makovú alebo sójovú nátierku (veľa hotových strukovinových nátierok nájdete v chladiacich boxoch obchodov s potravinami)
  • do šalátov, omáčok, nátierok a dressingov môžete pridať pomleté ľanové alebo sezamové semeno (zlepšuje to chuť jedla a dodáva kvalitné tuky)
  • popcorn si robte radšej suchý a potom doň pridajte trochu olivového oleja a bylinkovej soli
  • ak používate červené alebo hydinové mäso, nahraďte ho čo najčastejšie mastnými morskými rybami (losos, makrela, tuniak) – ale nevyprážajte ani tie

megaFAKT
Vaše raňajky by mali obsahovať aspoň 10 gramov zdravého tuku, pretože je potrebný na vyprázdnenie žlčníka a prevenciu žlčníkových kameňov. (Čisto ovocné raňajky = raňajky bez tuku.) Najmenej tuku by mala obsahovať večera.
 

Knihu si môžete kúpiť priamo tu.

Máte naozaj spomalený metabolizmus?
Ak si myslíte, že máte spomalený metabolizmus, vieme Vám to v spolupráci s laboratóriom SportMed v Bratislave profesionálne a bezbolestne zmerať, vyhodnotiť a nájsť pre Vás optimálne riešenie. Obráťte sa na nás.

 

 
E-LINE space