(tento článok je z knihy I. Bukovského "Nová miniencyklopédia prírodnej liečby", ktorá je na trhu dostupná od 16. novembra 2009)
Čo to je?
Bolesť hlavy, ktorá postihuje asi 15 až 20 % mužov a 25 až 30 % žien. Migréna sa môže u niekoho objaviť už v detstve a trvať celý život, iný dostane za celý život 1 – 2 záchvaty. Presný mechanizmus vzniku migrénovej bolesti nie je známy, a preto je aj liečba často komplikovaná a zameriava sa prevažne na potlačenie bolesti, čo je paradoxne často príčinou postupného zhoršovania stavu. Trpezlivé a dôsledné experimentovanie s úpravou stravy prináša výsledky až v polovici prípadov.
Prečo vznikne?
Príčinou migrény je porucha regulácie napätia cievnej steny: striedanie rozšírenia a zúženia cievy vyvolá dráždenie nervov v cievnej stene a bolesť sa prenáša do kôrových oblastí mozgu. Príčinou porúch regulácie môže byť
- zvýšená koncentrácia serotonínu a niektorých ďalších látok s vplyvom na napätie cievnej steny
- užívanie liekov na hypertenziu, ischemickú chorobu srdca a artritídu
- skrytá potravinová alebo iná alergia
- precitlivenosť na niektoré chemické látky
- fajčenie (aj pasívne)
- hormonálne poruchy (bolesti hlavy adolescentov i žien v období prechodu)
- dedičnosť (nie je častá)
Ako sa prejavuje?
- bolesť hlavy je silná a často postihuje len jednu polovicu hlavy
- 10 – 30 minút pred jej začiatkom môžu predchádzať zrakové a sluchové poruchy, podráždenosť, slabosť, únava, ktoré môžu pretrvávať
- môže ju sprevádzať precitlivenosť na svetlo a zvuky
- pretrváva hodiny a bez liečby môže trvať aj niekoľko dní
- zhoršuje sa pohybom hlavy alebo v predklone
- môže ju sprevádzať nauzea a zvracanie
Úprava výživy pri migréne
- v spolupráci s imunoalergológom skúste vypátrať a potom vylúčiť alergény a dráždivé zložky stravy, tie najčastejšie sú
- potraviny: alkohol (najmä červené víno), syry, čokoláda, hovädzie a bravčové mäso, údeniny, ryby, kravské mlieko a mliečne výrobky, vajíčka, káva a kofeínové nápoje, pšenica, citrusy, paradajky, kukurica, droždie, čierny čaj
- aditíva: farbivá, arómy a konzervačné látky pridané do potravín
- obmedzte príjem tukov, najmä nasýtených mastných kyselín
- obmedzte príjem soli a slaných potravín – asi 30 – 40 % prípadov migrény môže byť spôsobených citlivosťou na sodík
- znížte príjem cukru a dôsledne uprednostňujte potraviny s nízkym glykemickým indexom (podľa prílohy Glykemický index) – prudké zmeny hladiny cukru môžu byť spúšťačom migrény
- zistite, či vám migrény nespúšťa tyramín – obsahujú ho najmä tieto potraviny a nápoje: hovädzia, slepačia a kačacia pečeň, mandle, avokádo, čokoláda, banány, káva, haringy, syry (vrátane cottage syrov), údeniny, sezamové semeno, zelenina nakladaná v sladkokyslom náleve, kyslá kapusta, ananás, smotana, sójová omáčka, víno, jogurt, pražené a solené arašidy, konzervované mäso a ryby
- zvýšte príjem omega-3 nenasýtených mastných kyselín (mleté ľanové semeno, orechy, rybí olej, pupalkový olej – podrobnosti v kapitole Esenciálne mastné kyseliny)
- 1 – 3 čajové lyžičky mletého ľanového semena/deň, alebo 1 – 2 čajové lyžičky ľanového oleja
Špeciálna podpora liečby migrény
- horčík: 200 mg 2 – 3-krát denne
- vitamín C: 100 – 200 mg niekoľkokrát denne (max. 1000 mg/deň)
- vitamín B6 (pyridoxín): 100 mg/deň
- vitamín B2 (riboflavín): 100 – 400 mg/deň
- kyselina listová: 400 – 1200 mikrogramov/deň
- tymiánový čaj: vypite 2 – 3 šálky silnejšieho tymiánového čaju denne
Čo ešte môžete urobiť a zvážiť?
- pravidelná fyzická aktivita relaxačného charakteru môže znížiť frekvenciu a intenzitu migrénových záchvatov
- naučte sa lepšie zvládať stres – modlitba/meditácia, hry, relaxačné dychové cvičenia a pod.
- masáže krčnej chrbtice môžu byť osobitne užitočné, ak trpíte migrénou z tenzie šijového svalstva a psychického napätia
- akupunktúra a akupresúra patria do rúk lekára - špecialistu
- dbajte o zdravý chrup, pretože spúšťačom migrény môžu byť aj časté zápaly ďasien, zlá mikroflóra, zubný kaz a nočné škrípanie zubami – spolupracujte na odstránení možných spúšťačov so svojím zubným lekárom
- ak fajčíte, prestaňte – aj pasívne fajčenie vám môže vyvolať migrénový záchvat
- záchvat migrény môžu spúšťať aj hluk, silné vône a vysoké nadmorské výšky
- urobte všetko, aby ste mohli znížiť dávky všetkých liekov, ktoré užívate – vrátane liekov proti migréne
Dobré vedieť
- Pri prvých príznakoch záchvatu migrény, užite 1/3 – 1/2 čajovej lyžičky sušeného (urobte si čaj) alebo čerstvého (konzumujte priamo v surovom stave) zázvoru. Zázvor tlmí tvorbu prostaglandínov a tým môže zmierniť intenzitu bolesti.
- Lieky na migrénu začnite užívať až vtedy, keď sa presvedčíte, že prírodné prostriedky vám nestačia.
|