Chutný šalát zo strukovín |
|
|
Rozpis na 6 porcií
- 1 konzerva červenej scedenej a opláchnutej fazule
- 1 konzerva bielej scedenej a opláchnutej fazule
- 1 konzerva sterilizovaného scedeného a opláchnutého cícera
- 1 mladá cibuľa pokrájaná na kolieska i s vňaťou
- 1 malá čerstvá alebo sušená feferónka posekaná nadrobno
Dressing
- 2 polievkové lyžice oleja
- 1 strúčik cesnaku posekaného nahrubo
- šťava z polovice citróna
- 1 čajová lyžička mletej rasce
- 1 polievková lyžica koriandrovej alebo petržlenovej vňate posekanej najemno
- morská soľ
- čierne korenie
Postup
V menšej miske spolu zmiešame všetky suroviny na prípravu dressingu.
V hlbokej mise zmiešame strukoviny, cibuľu a feferónku. Premiešame s dressingom a môžeme servírovať. Šalát však bude lepšie chutiť, ak ho necháme postáť v chladničke aspoň hodinu.
Potrebné nástroje/náradie
- veľká misa na šalát a malá miska na dressing
- nôž a doska na krájanie
Čas prípravy: 15 minút (bez chladenia)
Poznámka kuchára
Môžete použiť aj iné druhy strukovín, napríklad šošovicu, hrášok a podobne.
Poznámka lekára
Tento recept používa sterilizované strukoviny z konzervy, ale vy môžete inokedy použiť aj strukoviny, ktoré si uvaríte doma. Prezradím vám najlepší spôsob, ako znížiť v strukovinách varením obsah sacharidov, ktoré spôsobujú, že sa najprv ťažko dýcha vám (kým sa vo vás hromadí plyn tvorený baktériami, ktoré ten sacharid majú radi a množia sa v ňom) a potom ostatným (keď sa toho bakteriálneho odpadu v plynnom stave konečne zbavíte).
Robí sa to takto:
- prebraté a umyté strukoviny zalejte vodou, uveďte na 3 minúty do varu a potom nechajte hodinu stáť
- vodu zlejte, zalejte čistou vodou a nechajte niekoľko hodín (6-12) namočené, aby napučali
- vodu zlejte, zalejte čistou vodou a uvarte (každý druh vyžaduje inú dobu varenia)
- vodu zlejte a vyhnite sa jej ďalšiemu použitiu pri príprave jedál.
|
|