Brokolica a cesnakom a citrónom |
|
|
Rozpis na 4 porcie
- 4 šálky mrazenej brokolice
- 3 strúčiky cesnaku posekaného najemno
- šťava z jedného citróna
- 1 polievková lyžica olivového oleja
- 1 polievková lyžica čerstvej bazalky posekanej najemno
Postup
V dostatočne veľkom hrnci privedieme vodu do varu. Posolíme ju a vložíme do nej brokolicu.
Varíme 6 minút a brokolicu vyberieme. (Dĺžka varu závisí od veľkosti brokolicových ružičiek).
V malej miske zmiešame cesnak, olivový olej, bazalku a po kvapkách primiešame citrónovú šťavu. Premiešame metličkou na šľahanie.
Brokolicu zmiešame s dressingom, posypeme parmezánom a podávame.
Potrebné nástroje/náradie
- hrniec
- nôž a doska na krájanie
- miska a metlička na miešanie
Čas prípravy: 15 minút
Poznámka kuchára
Tento výborný vlažný šalát môžete pripraviť aj z karfiolu alebo špargle.
Poznámka lekára
Vedeli ste, že niektoré látky (napríklad železo, vápnik a karotenoidy) sa vstrebávajú do nášho tela zo zeleniny lepšie, keď je aspoň čiastočne uvarená? Napríklad z varenej brokolice dokáže vaše telo získať až 5 - krát viac železa ako z brokolice surovej. Pravda však je, že každá zelenina má svoje prednosti aj v surovom stave.
|
|