Špenátová nátierka |
|
|
(Tento a ďalších viac ako 150 receptov na jedlá z celého sveta, ktoré sa dajú pripraviť za 20 minút, nájdete v našej kuchárskej knihe Igora Bukovského a šéfkuchára Paľa Liptáka "Hneď to bude".)
Rozpis
- 1 šálka mrazeného špenátu
- 2 polievkové lyžice oleja
- 1/3 šálky postrúhaného eidamu
- ¼ čajovej lyžičky mletého muškátového orecha
- morská soľ
- hrianky
- 1 strúčik cesnaku
Postup
Roztopený špenát podusíme na rozohriatom oleji pri miernom príkone tepla asi 5 minút.
Ochutíme mletým muškátovým orechom a soľou a postupne vmiešame postrúhaný eidam, ktorý za stáleho miešania roztopíme.
Nátierku podávame na suchých hriankach z hriankovača, potretých cesnakom a pokvapkaných olivovým olejom.
Potrebné nástroje/náradie
- teflonová panvica
- strúhadlo na syr (nie je nevyhnutné)
Čas prípravy: 15 minút
Poznámka lekára
Ak použijete namiesto eidamu biele alebo lahôdkové tofu, výrazne znížite kalorickú hodnotu aj obsah cholesterolu a soli. V špenáte a tofu je stále dosť vápnika. Ja osobne v tejto pomazánke rád vynechávam cesnak, pretože cesnak a špenát – to je už také kuchárske klišé. A navyše, bez cesnaku lepšie vyznie ten muškátový orech. Použite iba štipku – obsahuje halucinogény, ktoré sú vo veľkých dávkach nebezpečné pre pečeň. Ale to je väčšina liekov tuším tiež.
|
|