Šampiňóny á la Stroganoff |
|
|
(Tento a ďalších viac ako 150 receptov na jedlá z celého sveta, ktoré sa dajú pripraviť za 20 minút, nájdete v našej kuchárskej knihe Igora Bukovského a šéfkuchára Paľa Liptáka "Hneď to bude".)
Rozpis na 4 porcie
- 4 polievkové lyžice oleja
- 2 stredne veľké cibule pokrájané na kolieska
- 6 šálok krájaných mrazených šampiňónov
- ½ šálky kyslých uhoriek pokrájaných na rezance
- ½ šálky posekanej petržlenovej vňate (radšej nie kučeravej)
- ½ šálky sójovej smotany
- 1 balenie bieleho tofu pokrájaného na rezance
- 1 polievková lyžica dijonskej horčice
- morská soľ
- čerstvo zomleté čierne korenie
Postup
Olej zohrejeme v hlbokej panvici, pridáme tofu a 3 minúty opekáme za stáleho miešania.
Vyberieme, do výpeku vložíme cibuľu, šampiňóny a uhorky. Opekáme 5 minút za stáleho miešania.
Pridáme horčicu, smotanu a 5 minút varíme.
Do zmesi vrátime opečené tofu, dochutíme a pridáme petržlenovú vňať.
Potrebné nástroje/náradie
- panvica
- nôž a doska na krájanie
Čas prípravy: 20 minút
Poznámka kuchára
Stroganoff je meno ruskej šľachtickej rodiny a zároveň tiež jeden z príspevkov ruskej kultúry do svetovej gastronómie.
Poznámka lekára
Šampiňóny – podobne ako mäso – obsahujú prírodný glutamát, a preto si vás toto jedlo získa svojou výraznou chuťou. Ak budete vedieť, že má menej ako polovicu kalórií oproti tomu klasickému receptu z mäsa, mnohým bude ešte sympatickejšie. A nezabudnite, že knedľa sa tiež dá urobiť celozrnná.
|
|