Paradajkový šalát s knäckebrotom |
|
|
(Tento a ďalších viac ako 150 receptov na jedlá z celého sveta, ktoré sa dajú pripraviť za 20 minút, nájdete v našej kuchárskej knihe Igora Bukovského a šéfkuchára Paľa Liptáka "Hneď to bude".)
Rozpis na 4 porcie
- 4 plátky celozrnného knäckebrotu
- 4 mäsité paradajky nakrájané na kocky
- 1 uhorka pokrájaná na malé kocky
- 1 žltá paprika pokrájaná na malé kocky
- ½ červenej cibule veľmi tenko nakrájanej na kolieska
- 2 polievkové lyžice najemno nasekanej bazalky
- 1 polievková lyžica octu z červeného vína
- 2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
- morská soľ
- čerstvé mleté čierne korenie
- 1 strúčik najemno posekaného cesnaku
Postup
Vo veľkej mise zmiešame natriasaním všetku nakrájanú zeleninu.
V menšej miske zmiešame olej, ocot, soľ, cesnak, čierne korenie a bazalku.
Prelejeme na šalátovú zmes, pridáme na drobné kúsky polámaný knäckebrot a opäť premiešame trasením.
Servírujeme v hlbokých tanieroch ozdobené lístkom bazalky.
Potrebné nástroje/náradie
- veľká misa na šalát a miska na dressing
- nôž a doska na krájanie
Čas prípravy: 20 minút
Poznámka kuchára
Typické letné jedlo, paradajky alebo bazalka sú najlepšie práve z letnej záhrady. Ostatné suroviny (okrem knäckebrotu ) by mali byť vychladené.
Variácie: 2 polievkové lyžice nasekaného petržlenu alebo balíček syra mozzarella dajú tomuto jedlu vašu osobnú pečať.
Poznámka lekára
Skúste sem pridať trochu posekaných čerstvých voňavých paradajkových listov a budete príjemne prekvapení. Neotrávi vás to, nebojte sa. Môžete pridať aj štipku hnedého cukru, ktorý zvýrazňuje paradajkovú arómu.
|
|