Thajský uhorkový šalát |
|
|
(Tento a ďalších viac ako 150 receptov na jedlá z celého sveta, ktoré sa dajú pripraviť za 20 minút, nájdete v našej kuchárskej knihe Igora Bukovského a šéfkuchára Paľa Liptáka "Hneď to bude".)
Rozpis na 6 porcií – podľa veľkosti uhorky
- 1/4 šálky cukru
- ¼ šálky jablkového octu
- 1 veľká uhorka veľmi tenko nakrájaná aj so šupkou
- 1 malá šalotka veľmi tenko nakrájaná (pozri poznámku kuchára)
- 1 polievková lyžica jemne nakrájaných a jadierok zbavených čerstvých feferóniek
- ako ozdobu môžeme použiť vetvičku čerstvej citrónovej trávy alebo tenké plátky reďkovky
Postup
Všetky pripravené suroviny zmiešame vo veľkej mise.
Najrýchlejšie šalát schladíme v mrazničke.
Tento šalát vydrží v uzavretej nádobe v chladničke 2 dni.
Pre viac vône môžeme použiť zelené chilli papričky. Pestrú farbu získame pridaním postrúhanej mrkvy.
Príprava omáčky
Ocot a cukor spolu zamiešame v malej panvici.
Zmes privedieme do varu, občas zamiešame, až kým sa cukor nerozpustí.
Zložíme z ohňa a necháme vychladnúť.
Potrebné nástroje/náradie
- veľká misa
- metlička na šľahanie
- vidlička a lyžica na miešanie
- nôž a doska na krájanie
Čas prípravy: 15 minút + chladenie 30 minút
Poznámka kuchára
Do dressingu odporúčam pridať nasekanú limetovú kôru. Získate tak naozaj thajský akcent. Predtým ju však poriadne poumývajte horúcou vodou.
Šalotky – druh cibule – sú malé hruškovité rastlinky s miernou cibuľovo-cesnakovou vôňou. Vždy používajte čerstvú šalotku, sušené alebo práškové produkty nemajú chuť a vôňu. Čerstvé šalotky uskladňujte v dolnej časti chladničky najviac mesiac. Keď šalotku upravujete, nesmiete ju opekať do tmava.
Poznámka lekára
Pre tých, ktorí by to ešte náhodou nevedeli: jablkový ocot z vás neurobí modelku alebo Stalloneho. Navyše, ak trpíte pálením záhy alebo sa liečite na vredovú chorobu žalúdka alebo refluxnú chorobu pažeráka, mali by ste obmedzovať príjem všetkých koncentrovaných kyselín v podobe octu, kyslej nakladanej zeleniny, horčice, kečupu a pod. Šaláty by ste mali ochucovať iba olivovým olejom s parmezánom, prípadne niektorým z našich neutrálnych dressingov, ktoré nájdete v inej kapitole.
|
|