Sladký šalát z červenej kapusty s jablkami a ryžou |
|
|
(Tento a ďalších viac ako 150 receptov na jedlá z celého sveta, ktoré sa dajú pripraviť za 20 minút, nájdete v našej kuchárskej knihe Igora Bukovského a šéfkuchára Paľa Liptáka "Hneď to bude".)
Rozpis na 4 porcie
- ½ menšej hlávky červenej kapusty
- 1 jablko
- 1 mrkva
- ½ šálky uvarenej ryže natural
- 3 polievkové lyžice hnedého cukru alebo medu
- šťava z dvoch malých alebo jedného veľkého citróna
- štipka morskej soli
- 2 polievkové lyžice nearomatického oleja (slnečnicový, sójový...)
Postup
Umytú mrkvu a kapustu najemno postrúhame na strúhadle, jablko môžeme pokrájať na pásiky.
Pridáme olej, citrónovú šťavu, cukor alebo med.
Premiešame a necháme odstáť 10 minút.
Potrebné nástroje/náradie
- strúhadlo
- misa na šalát
- nôž a doska na krájanie
Čas prípravy: 10 minút + 10 minút na odležanie
Poznámka kuchára
Milujem mrkvový šalát s jablkami. Už od detstva. Toto je jeho mladší brat.
Tento šalát je vhodný ako dezert, na konci menu či vo vašom šalátovom bufete. Vhodným doplnkom šalátu je hrozno, mimo sezóny hrozienka. Perfektný je tiež ananás, ktorý môže slúžiť aj ako zaujímavá nádoba na servírovanie.
Poznámka lekára
Kapusta všeobecne a červená zvlášť sú supermegaultra silné štíty proti rakovine. Obsahujú niekoľko kategórií látok, ktoré sú schopné chrániť vás pred rakovinou. Na rozdiel od šalátov, kapusty často krájame alebo strúhame najemno, aby sa všetky tie sulforafany, izothiokyanáty, indoly a ostatné fytochemikálie dostali z buniek von. A potom z taniera do našej krvi.
|
|