Gazpacho – studená paradajková polievka |
|
|
(Tento a ďalších viac ako 150 receptov na jedlá z celého sveta, ktoré sa dajú pripraviť za 20 minút, nájdete v našej kuchárskej knihe Igora Bukovského a šéfkuchára Paľa Liptáka "Hneď to bude".)
Rozpis na 4 porcie
- 2 plátky celozrnného chleba zbaveného kôrky
- 4 polievkové lyžice vínneho octu
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 šálka olúpaných šalátových uhoriek pokrájaných na kocky
- 1 mladá cibuľa pokrájaná na kolieska
- 1 zelená paprika pokrájaná na drobné kocky
- 2 šálky drvených paradajok
- 8 polievkových lyžíc kvalitného olivového oleja
- morská soľ
- čierne korenie
Postup
Odložíme 4 polievkové lyžice papriky a uhoriek pokrájaných na kocky. Budeme ich potrebovať na ozdobu.
Všetky suroviny zmixujeme v hlbokej mise do hladka. Prichutíme soľou a korením.
Rozdelíme do hlbokých misiek. Podávame vychladené, ozdobené posekanou paprikou a paradajkami.
Potrebné nástroje/náradie
- mixér a hlboká misa na mixovanie
- nôž a doska na krájanie
Čas prípravy: 20 minút
Poznámka kuchára
Ideálne je pripraviť si túto polievku deň vopred a nechať ju prikrytú v chladničke do ďalšieho dňa, aby sa všetky jej chuťové zložky vyrovnali.
Poznámka lekára
Skúste si túto polievku obľúbiť: je nielen rýchla a osviežujúca, ale aj plná zdravých „vecí“. Ak však trpíte zvýšenou tvorbou kyseliny v žalúdku a častým pálením záhy (refluxná choroba pažeráka), asi vám nebude robiť veľmi dobre.
|
|