Celozrnné vafle |
|
|
(Tento a ďalších viac ako 150 receptov na jedlá z celého sveta, ktoré sa dajú pripraviť za 20 minút, nájdete v našej kuchárskej knihe Igora Bukovského a šéfkuchára Paľa Liptáka "Hneď to bude".)
Rozpis na 20 kusov
- 2 šálky celozrnnej špaldovej múky
- 1 šálka sójového mlieka
- ¼ šálky hnedého cukru
- ½ polievkovej lyžice mletej škorice
- 1 polievková lyžica prášku do pečiva
- 2 vaječné bielka
- 1 polievková lyžica rumu
- 5 polievkových lyžíc oleja
Postup
Rozohrejeme vaflovací stroj.
V hlbokej mise zmiešame sypké suroviny – múku, cukor, škoricu a prášok do pečiva.
V menšej mise zmiešame tekutiny – mlieko, olej, bielka a rum. Prelejeme k sypkým surovinám, ponorným mixérom zmiešame na hladké cesto.
Z cesta odoberáme naberačkou a vo vaflovacom stroji pečieme asi 4 minúty (podľa výkonu stroja).
Plochu na pečenie netreba mastiť, v ceste je dostatok oleja.
Podávame s čerstvým ovocím, jogurtom, javorovým sirupom.
Potrebné nástroje/náradie
- vaflovač – stroj na prípravu vaflí
- ponorný mixér a veľká a malá misa
Čas prípravy: 5 minút cesto + 4 minúty každé 2 kusy
Poznámka lekára
Toto je ďalší výborný spôsob, ako si užiť celozrnné raňajky. Škorica podporuje účinok inzulínu a zlepší využitie komplexných sacharidov špaldovej múky. Vaječné žĺtka sme nepoužili, aby sme sa vyhli obrovskej dávke cholesterolu a znížili energetický obsah jedla. S bielkom môžu mať problém alergici: bielkoviny vaječného bielka patria k najsilnejším alergénom.
|
|