Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Upečte si doma svoj vlastný chlieb
Upečte si doma svoj vlastný chlieb Tlačiť E-mail

Vieme, že celozrnný chlieb a celozrnné pečivo majú tvoriť základ našej výživy, pretože nás chránia pred obezitou a chorobami, na ktoré sa dnes zomiera tak ako v stredoveku na mor. Žijeme však v dobe, keď si absolútne nemôžeme byť istí tým, z čoho je vlastne vyrobený chlieb či pečivo, ktoré si kupujeme. „Viaczrnný chlieb“, „Plnozrnný chlieb“, „cereálne rožky“, „kornspitz“, „grahamové rožky“ – to všetko sú názvy, ktoré slúžia skôr na to, aby nás oklamali. Neviem síce, načo je to dobré, ale zdá sa, že o to niektorým pekárom ide. A ak vás neoklame názov, oklame vás farba, pretože do pečiva a chlebov, ktoré sú – aspoň podľa zloženia uvedeného tam, kde to obal dovoľuje – vyrobené výlučne alebo takmer výlučne z bielej múky, pridávajú farbivá – tu sladový karamel, tam trochu praženej cigórie, ba hádam aj starej kávy alebo čoho všeličoho, určite však samé dovolené potravinárske farbivá! Samozrejme, použije sa aj „ražná múka“, ktorá – hoci je trochu do hneda – je „biela“, ak nie je v zložení výrobku doslovne uvedené, že ide o „celozrnnú ražnú múku“. To všetko vyvoláva potom v človeku dojem, že sa stará o svoje zdravie, pretože si vyberá „zdravé“ tmavé pečivo.
Môj slogan, že „Nie všetko, čo je hnedé, je celozrnné“, pred časom vďaka Sajfovi zdomácnel aj vo Funrádiu, pretože mu vo svojom bláznivom rannom vysielaní dali s Adelou, samozrejme, iný kontext. Lenže oni vedia, aj vy viete, že viem, o čom hovorím. Teda, pokiaľ ide o chlieb a pečivo.
A tak, ak máte plné zuby tých pekárskych klamstiev a ste vždy pripravení na nové dobrodružstvo, skúste si upiecť svoj vlastný chlieb doma. Bude to mať tieto výhody:

  • viete, že váš chlieb bude z takej múky, akú si zvolíte vy sami (samozrejme, že použijete najmä celozrnnú ,  alebo ak ste celiatik či alergik, použijete iba tie, ktoré sú pre vás bezpečné),
     
  • váš chlieb bude obsahovať viac vitamínov a iných biologicky aktívnych látok ako chlieb z obchodu
     
  • pridáte si do neho to, čo vám chutí (hrozienka, tekvicové semienka, cibuľu, či banány) a budete mať chlieb podľa svojej chuti „na slano“ alebo „na sladko“
     
  • na zvýšenie biologickej hodnoty si doň môžete pridať aj mleté ľanové alebo iné semienka, orechy, kurkumu alebo olivový olej a budete tak chrániť svoje bunky pred veľmi zlými vecami
  • vždy, keď sa chlieb bude piecť, krásne vám bude voňať celý byt alebo dom a všetci sa naň budú tešiť .

A ak ste o ďalší level vyššie a dokážete si doma zomlieť pšenicu či raž na svoju vlastnú múku, váš chlieb bude skvost medzi chlebmi, pretože použijete čerstvú múku a bez konzervačných látok – bude to mať najviac vitamínov, minerálov a vlákniny ako je možné, proste viac sa už nedá dosiahnuť
Ja domácu pekáreň doma mám, lebo je to „geret“, na ktorý som si urobil miesto a dokonca rád . Keby som mal čas, pečiem si svoj vlastný chlieb aj každý deň a rozdelím sa oň s vami

Igor Bukovský
lekár a autor

 

 

 
E-LINE space