Potrebujeme
- 1 kg špargle (odstrániť tvrdé konce, potom olúpať, ak je šupka hrubá)
- 1 pretlačený strúčik cesnaku
- 1 polievková lyžica nasekaného petržlenu a pár vetvičiek na ozdobenie
- 1 polievková lyžica jemne nasekaných opražených lieskových orechov (môžu byť aj vlašské orechy)
- 1 polievkovej lyžice jemne nasekanej citrónovej trávy (môže nahradiť i citrónová kôra), plus extra na ozdobenie
- 2 čajové lyžičky čerstvej citrónovej šťavy
- 1 čajová lyžička extra panenského olivového oleja
- štipku soli
- čerstvá bazalka
Postup
Špargľu položíme na tanier, prikryjeme vrchnákom a vložíme do mikrovlnky na 2 – 4 minúty (podľa jej mnnožstva).
Potom ju vyberieme a vo väčšej mise zmiešame špargľu, cesnak, petržlen, lieskovce, citrónovú trávu (prípadne citónovú kôru), citrónovú šťavu, olivový olej a soľ.
Ponatriasame, aby sa všetko dobre premiešalo.
Špargľu úhľadne naaranžujeme na tanier a ozdobíme vetvičkou petržlenu, citrónovou trávou (alebo kôrou) a čerstvou bazalkou.
Podávame s celozrnným pečivom.
Biologická hodnota (celá dávka)
Živina Množstvo Živina Množstvo
Energia 650 kJ Sodík 790 mg
Bielkoviny 8,2 g Tiamín (B1) 0,4 mg = 30% ODD*
Sacharidy 14,0 g Riboflavín (B2) 0,6 mg = 40% ODD
Vláknina 6,0 g Kyselina listová 350 mg = 88% ODD
Tuky 9,8 g Vitamín E 10 mg = 100% ODD
z toho nenasýtené 9,6 g
*ODD – odporúčaná denná dávka pre dospelých
|