Návod na varenie ryže, pšenice, ovsených vločiek a iných obilnín |
|
|
Obilnina (1 šálka) | Popis obilniny | Množstvo tekutiny (šálky) | Čas varenia | Navarené množstvo (šálky) | Pšenica | V našich podmienkach najznámejšia a najpoužívanejšia obilnina. Má mierne nasladlú chuť, veľa nerozpustnej vlákniny, vitamíny B, minerály, bielkoviny a antioxidanty. | 3 | 2 hod | 3 | Ryža natural | Po uvarení mäkkšia ako pšenic ale tvrdšia ako pšeno. Má mierne orechovú príchuť a vôňu. Viacúčelová ryža s vysokým obsahom vlákniny znižujúcej cholesterol, vitamínov B a látok podporujúcich imunitu. | 2 1 | 40 min | 3 | Pohánka | Pohánka má silnú vôňu i chuť, na ktorú si možno budete musieť zvyknúť, ale potom ju budete milovať. | 2 | 10 – 12 min | 2 | Pšeno | Vhodná alternatíva ryže. Ľahké opraženie mu dá príjemnú arómu a orechovú príchuť. Dá sa jesť aj na sladko aj na slano. Neobsahuje lepok. | 2 | 25 min | 3 |
|
|