Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Porovnanie obsahu dôležitých látok v celozrnnej a bielej pšeničnej múke Tlačiť E-mail

(na 100g potraviny)


(zdroj: databázy zloženia potravín Amerického ministerstva poľnohospodárstva a slovenského Výskumného ústavu potravinárskeho)

 

živina
na 100 g

Celozrnná múka

Biela múka

Strata

Energia (kJ)

1 420

1 520

 

Bielkoviny (g)

13,7

10,3

25 %

Vláknina (g)

6,5

2,4

63 %

Polynenasýtené MK (g)

1,9

0,3

85 %

Vitamín E (mg)

1,33

0,24

82 %

Tiamín (B1) (mg)

0,74

0,13

82 %

Riboflavín (B2) (mg)

0,17

0,09

47 %

Niacín (mg)

9,4

1,3

80 %

Pyridoxín (B6) (mg)

0,34

0,04

88 %

Kyselina listová (B9) (mg)

44,0

26,0

40 %

Železo (mg)

3,88

1,17

70 %

Zinok (mg)

2,93

0,70

76 %

Selén (mg)

70,0

34,0

51 %

Horčík (mg)

138

22,0

84 %

Draslík (mg)

405

107

74 %

Meď (mg)

0,38

0,14

63 %

Mangán (mg)

3,8

0,68

82 %

Pozn: vzhľadom na skutočnosť, že biela múka má glykemický index na úrovni bieleho rafinovaného cukru ako aj vzhľadom na skutočnosť, že výrobcovia múky už od roku 2003 odmietajú začať s obohacovaním bielej múky aspoň o kyselinu listovú, možno tento ich výrobok (bielu múku) považovať za veľmi nehodnotnú surovinu a výrobky z nej za biologicky menejcenné a zdraviu škodlivé.

 
E-LINE space