Porovnanie obsahu dôležitých látok v celozrnnej a bielej pšeničnej múke |
|
|
(na 100g potraviny)
(zdroj: databázy zloženia potravín Amerického ministerstva poľnohospodárstva a slovenského Výskumného ústavu potravinárskeho)
živina
na 100 g
|
Celozrnná múka
|
Biela múka
|
Strata
|
Energia (kJ)
|
1 420
|
1 520
|
|
Bielkoviny (g)
|
13,7
|
10,3
|
25 %
|
Vláknina (g)
|
6,5
|
2,4
|
63 %
|
Polynenasýtené MK (g)
|
1,9
|
0,3
|
85 %
|
Vitamín E (mg)
|
1,33
|
0,24
|
82 %
|
Tiamín (B1) (mg)
|
0,74
|
0,13
|
82 %
|
Riboflavín (B2) (mg)
|
0,17
|
0,09
|
47 %
|
Niacín (mg)
|
9,4
|
1,3
|
80 %
|
Pyridoxín (B6) (mg)
|
0,34
|
0,04
|
88 %
|
Kyselina listová (B9) (mg)
|
44,0
|
26,0
|
40 %
|
Železo (mg)
|
3,88
|
1,17
|
70 %
|
Zinok (mg)
|
2,93
|
0,70
|
76 %
|
Selén (mg)
|
70,0
|
34,0
|
51 %
|
Horčík (mg)
|
138
|
22,0
|
84 %
|
Draslík (mg)
|
405
|
107
|
74 %
|
Meď (mg)
|
0,38
|
0,14
|
63 %
|
Mangán (mg)
|
3,8
|
0,68
|
82 %
|
Pozn: vzhľadom na skutočnosť, že biela múka má glykemický index na úrovni bieleho rafinovaného cukru ako aj vzhľadom na skutočnosť, že výrobcovia múky už od roku 2003 odmietajú začať s obohacovaním bielej múky aspoň o kyselinu listovú, možno tento ich výrobok (bielu múku) považovať za veľmi nehodnotnú surovinu a výrobky z nej za biologicky menejcenné a zdraviu škodlivé.
|
|