AKV Vám odporúča tieto bezlaktózové mliečne výrobky. Ich použitie, samozrejme, zodpovedá individuálnej situácii. Čo je to laktózová intolerancia a prečo vznikne?Laktózová intolerancia je čiastočná alebo úplná neschopnosť tráviaceho systému spracovať mliečny cukor laktózu. Príčinou je nedostatok laktázy – enzýmu štiepiaceho laktózu. Podľa odhadov môže týmto problémom trpieť okolo 25% belošskej rasy a až 75% príslušníkov ostatných rás. S vekom sa výskyt laktózovej intolerancie zvyšuje a viac ako 40% ľudí vo veku nad 60 rokov trpí týmto problémom. Laktózová intolrancia nie je potravinovou alergiou a treba ju odlíšiť od netolerancie mliečnych výrobkov, ktorá predstavuje zložitejší problém. Nedostatok enzýmu laktáza môže byť vrodený alebo získaný. Príčinou získanej intolerancie laktózy môže byť - vírusová infekcia dýchacích ciest alebo tráviaceho systému (môže po niekoľkých dňoch odoznieť a postihnutý človek opäť toleruje laktózu)
- akútne alebo chronické zápalové ochorenie sliznice tráviaceho systému
- nevhodné a časté užívanie antibiotík
Ako sa prejavuje?Nestrávená laktóza je na jednej strane príčinou premnoženia baktérií, ktoré produkujú nadmerné množstvo plynov a na strane druhej je príčinou riedkej stolice – hnačky. Intenzita príznakov závisí od rozsahu enzýmového deficitu a od množstva skonzumovanej laktózy. Sú ľudia, u ktorých je deficit nevýrazný a príznaky nie sú prítomné alebo sú len mierne a človek ich dlho prehliada. Čím menej enzýmu črevo dokáže tvoriť a čím viac laktózy sa v krátkom čase do čreva dostane, tým sú príznaky výraznejšie. Charakteristickým príznakom laktózovej intolerancie je, že sa do 30-120 minút po konzumácii potraviny s obsahom laktózy objavia tieto ťažkosti: - plynatosť a zvukové prejavy pohybu čriev
- hnačka
- kŕče a bolesť v brušnej dutine
Čo robiť?V prípade, že máte iba slabšie prejavy laktózovej intolerancie, znesiete malé množstvo laktózy a nasledujúce opatrenia nemusia byť také dôsledné, ako v prípade, že máte lekárom potvrdenú diagnózu a netolerujete ani malé množstvá mliečneho cukru. V takom prípade je nevyhnutné - dôsledne vylúčiť z jedálneho lístka všetky mliečne výrobky (kravské, ovčie a kozie mlieka a syry, acidofilné mlieko, kakao, jogurty, tvaroh, zmrzlinu...)
- dôsledne vylúčiť všetky potraviny, ktoré obsahujú laktózu - mliečna čokoláda, dezerty, keksy, zákusky, koláče s obsahom sušeného mlieka, maslo, margarín alebo mliečne výrobky
- s lekárom stanoviť obsah laktózy v liekoch (laktózu obsahuje asi 20% liekov na predpis a asi 6% voľnopredajných liekov) a nájsť alternatívy bez laktózy
- sledovať zloženie a prípadný obsah laktózy vo všetkcýh používaných potravinách (napr. lunchmeat), nápojoch a hygienických potrebách (žuvačky)
Moderné technológie výroby potravín v posledných rokoch umožňujú také spracovanie kravského mlieka, ktorým sa z neho odstráni problémový cukor – laktóza a človek trpiaci laktózovou intoleranciou môže takéto mlieko konzumovať bez spomenutých dôsledkov. Ak patríte k ľuďom trpiacim laktózovou intoleranciou, už aj na Slovensku máte k dispozícií bezlaktózové mlieko a bezlaktózové mliečne výrobky. Výrobky Minus L Vám garantujú elimináciu problémov. Pozn.: Ak Vaše problémy s trávením mliečnych výrobkov pretrvávajú aj po striktnom dodržiavaní uvedených odporúčaní a dôslednej konzumácií iba bezlaktózového mlieka, mali by ste svoj problém koznutlovať s gastroenterológom, pretože môže ísť aj o celkovú alergiu na bielkoviny kravského mlieka. MUDr. Igor Bukovský, PhD. Ambulancia klinickej výživy Bezlaktózový mliečny puding kakaovývýrobca Omira GmbH, D-88214 Ravensburg, Nemecko Zloženie: plnotučné mlieko (55%), smotana (30%), cukor, modifikovaný škrob, kakaový prášok (1,8%), hroznový cukor, karagenan, aroma Obsah laktózy: nižší ako 0,1 g/100g výrobku Hmotnosť: 4x125 g Výživové hodnoty (na 100 g výrobku) Využiteľná energia: 523 KJ/125 Kcal Bielkoviny: 3,2 g Sacharidy: 16,7 g Vápnik: 100 mg (12,5% z dennej potreby) Sacharidy: 16,7 g Tuk: 5,0 g Nasýtené MK: 3,1 g Sodík: 0,05 g | | | Bezlaktózový probiotický jahodový jogurt
výrobca Omira GmbH, D-88214 Ravensburg, Nemecko Obsah tuku: 3,5 % v mliečnej zložke Zloženie: jogurt, 17% jahodová zložka s arómou, cukor, obsah jahody 8,5 % Obsah laktózy: nižší ako 0,1 g/100g výrobku Hmotnosť: 150 g Výživové hodnoty (na 100 g výrobku) Využiteľná energia: 436 KJ/103 Kcal Bielkoviny: 4,4 g Sacharidy: 15,6 g Tuk: 2,6 g Nasýtené MK: 2,2 g Sodík: 0,05 g | Bezlaktózový nízkotučný tvarohvyrobené pre Omira GmbH, D-88214 Ravensburg, Nemecko Zloženie: tvaroh, bezlaktózový jogurt Obsah laktózy: nižší ako 0,1 g/100g výrobku Hmotnosť: 200 g e Výživové hodnoty (na 100 g výrobku) Využiteľná energia: 261 KJ/62 Kcal Bielkoviny: 12,5 g Sacharidy: 4,0 g (z toho cukor 2,2 g) Vápnik: 120 mg Tuk: 0,3 g Nasýtené MK: 14,7 g Sodík: 0,03 g | | | Bezlaktózové plátky Emmentalervýrobené pre Omira GmbH, D-88214 Ravensburg, Nemecko Plnotučný, polotvrdý, zrejúci syr. Obsah tuku v sušine: 45% Zloženie: syr Emmentaler Obsah laktózy: nižší ako 0,1 g/100g výrobku Hmotnosť: 150 g e Balené v ochrannej atmosfére. Výživové hodnoty (na 100 g výrobku) Využiteľná energia: 1603 KJ/386 Kcal Bielkoviny: 29 g Sacharidy: < 0,1 g (z toho cukor < 0,1 g) Tuk: 27,9 g (z toho nasýtené MK 19,7 g) Sodík: 275 mg Vápnik: 1 029 mg
| Bezlaktózové polotučné mlieko UHTvýrobca Omira GmbH, D-88214 Ravensburg, Nemecko Zloženie: mlieko polotučné Obsah tuku: 1,5 % Obsah laktózy: nižší ako 0,1 g/100g výrobku Obsah: 1 liter Výživové hodnoty (na 100 ml výrobku) Využiteľná energia: 192 KJ/46 Kcal Bielkoviny: 3,3 g Sacharidy: 4,7 g (z toho cukor 4,7 g) Tuk: 1,5 g (z toho nasýtené MK 0,9 g) Sodík: 0,05 g Vápnik: 120 mg | |
|