Višne (Cerasus vulgaris) sú charakteristické svojou arómou a obľúbené pre osviežujúci účinok. Voči zmenám teploty a dažďu sú odolnejšie ako čerešne, pravdepodobne aj preto, že existujú ako hybridy pôvodom zo svahov Kaukazu. Neskôr sa prechodne ich domovom stalo Španielsko a dnes sú dostatočne rozšírené po celej severnej aj južnej časti Zeme. Ovocinár pozná dve skupiny kultivarov višní: kyselky (pravé višne s ostro kyslou a farbiacou šťavou) a amarelky (svetločervené ovocie s tenkou šupkou a šťavou, ktorá nefarbí veľmi výrazne). Liečivá a prírodná sila višní je uložená vo vitamíne C, ovocných kyselinách, farbive, aromatických látkach. Aj višne podobne ako každé ovocie, možno využiť na niekoľkodňovú kúru, počas ktorej konzumujeme len zdravé a zrelé ovocie v množstve asi 1-2 kg za deň. Čo ešte? Nič. Už len teraz choďte, oberajte, jedzte. Čo nezjete, zavarte, uvarte na džem alebo marmeládu, usušte alebo urobte sirup. Poklady ukryté v drobnom ovocí užívajte v lete, na jeseň i v zime. Všetko, čo je pre nás potrebné, máme na dosah ruky.
|