Tráviaci trakt v údajoch a číslach (Zloženie systému: dutina ústna, jazyk, zuby, slinné žľazy, hltan, pažerák, žalúdok, tenké črevo, žlčník, pečeň, pankreas, hrubé črevo, konečník)
názov funkcia časprodukcia dutina ústna mechanické spracovanie potravy, niekoľko sekúndsliny - 1 l/deň
úprava teploty, pocit chuti pažerák pasáž potravy do žalúdka, 2 až 15 sekúnd (cca 30 cm) úprava teploty
žalúdok trávenie bielkovín, 1 až 8 hodín žalúdková šťava: 2 l/deň mechanické spracovanie potravy
tenké črevo produkcia enzýmov, trávenie 1 až 4 hodinyčrevný sekrét: 2,6 l/deň duodenum (0,3 m)a vstrebávanie živín, miešanie jejunum (2,5 m)a posun potravy, bariéra proti ileum (3 m)cudzorodým elementom žlčník uskladnenie žlče produkovanej žlč: 0,4 l/deň
pečeňou a jej uvoľnenie na podnet (tuk)
pankreas exokrinná: produkcia pankreatickej šťavy pankreatická šťava: obsahujúcej enzýmy na trávenie bielkovín, 1 l/deň sacharidov aj tukov endokrinná: produkcia inzulínu a glukagónu
hrubé črevo zahustenie a skladovanie stolice,12 až 96 hodín
metabolické procesy, vyprázdňovací reflex
|