Ak poznáte iba sušený zázvor alebo zázvorové sušienky, urobte ďalší krok vpred: zvládnite čerstvý zázvor, pretože obsahuje oveľa viac účinných látok.
Gingeroly napríklad potláčajú zápal tak účinne, že pri pravidelnom užívaní jednej čajovej lyžičky čerstvého sekaného zázvoru denne mnohým pacientom s reumatoidnou artritídou a osteoartrózou výrazne ustupujú bolesti.
Zázvor tiež
- stimuluje imunitný systém
- ukľudňuje žalúdok pri kinetóze (najmä na mori)
- bez rizika zmierňuje ranné nevoľnosti v prvom trimestri tehotenstva
- uvoľňuje črevné kŕče a plyny.
Zázvor obsahuje aj pomerne veľa draslíka, vápnika, horčíka, mangánu, železa a selénu.
Zohrejte sa v zime zázvorovým čajom a v lete urobte zázvor súčasťou svojich jedál - našli ste spoľahlivého pomocníka proti chorobám.
Pripravte si svoju vlastnú zázvorovú limonádu.
Skúšajte kombinovať tieto zložky v pomere, ktorý Vám bude chutiť a podávajte s ľadom:
- čerstvý strúhaný zázvor alebo z neho vytlačená šťava
- čerstvá citrónová šťava
- med alebo javorový sirup
- čerstvé listy bazalky
- voda :-)
Pozn.: stipku čerstvého strúhaného zázvoru môžete pridať a rozmiešať aj do čerstvej pomarančovej alebo mrkvovej šťavy a získate novú chuťovú variáciu.
Nové a užitočné informácie o vyše stovke tých najlepších potravín a recepty, v ktorých si zázvor "zahrá" dôležitú úlohu nájdete v kuchárskej knihe Igora Bukovského a Pavla Liptáka Hneď to bude
|