Fajčenie vo filmoch podporuje fajčenie detí.Analýza 51 štúdií na 142 tisíc deťoch preukázala, že fajčenie vo filmoch, videoklipoch a televíznych programoch viac ako 2-násobne zvyšuje počet detí, ktoré chcú fajčiť. Reklama tabakového priemyslu je už oddávna orientovaná aj na deti napríklad vo forme rôznych darčekových predmetov alebo pozitívnych obrazov televíznych, hudobných a hereckých fajčiacich ideálov. Výsledok práce vedcov z lekárskej fakulty University of Massachusetts prvýkrát preukázateľne u detí potvrdil motivačný vplyv televízie a filmov k fajčeniu. Pomocou pre deti a ich zdravie by bola celosvetová akceptácia programu Svetovej zdravotnmíckej organizácie, ktorý volá po absolútnom zákaze reklamy na cigarety, tabakové výrobky a fajčenie. Filmy, programy a videá, v ktorých sa objavujú scény, ako si herci alebo hudobníci s pôžitkom poťahujú z cigarety, by mali byť označené ako nevhodné pre deti do 18 rokov. Rada AKV - neprehliadajte u svojich detí príznaky fajčenia alebo fajčenie samotné
- taktne a partnersky venujte pozornosť ich záujmom a programom, ktoré sledujú
- pozorujte deti a podporujte v nich negatívny postoj voči fajčeniu, ale hľadajte na to spôsob, ktorý je pre mladého človeka prijateľný
Zdroj: Archives of Pediatric and Adolescent Medicine Cibuľa a cesnak chránia pred rakovinouAnalýza 8 štúdií z Talianska a Švajčiarska prvýkrát na belošskej rase preukázala doterajšie pozorovania z Číny, že cibuľa a cesnak znižujú riziko rakoviny. Samozrejme, nestačí ich nosiť zavesené na krku  - ak budete vo svojom jedle aspoň 7-krát týždenne používať cibuľu, znížite svoje riziko rakoviny hrubého čreva o 50%!
- ak budete pravidelne aspoň niekoľko dní v týždni konzumovať cesnak, znížite toto riziko o 25%!
- cibuľa a cesnak znižujú aj riziko rakoviny dutiny ústnej, pažeráka, vaječníkov a obličiek
- účinnými látkami sú allylsulfáty a flavonoidy s antioxidačným účinkom, ktoré si zachovávajú vysokú účinnosť aj po mechanickej alebo tepelnej úprave
Rada AKV Zdroj: American Journal of Clinical Nutrition, November 2006 Jedzte pomaly – schudnete!Toto je tiež zaujímavé: vedci z University of Rhode Island prvýkrát preukázali to, čo sa predpokladalo už dávnejšie, ale neboli o tom žiadne dôveryhodné dôkazy: ak budete jesť pomalšie, zjete menej a môžete lepšie kontrolovať svoju hmotnosť. Doktorka Kathleen Melanson urobila zaujímavý pokus s 30 mladými ženami, ktoré jedli cestovín s výbornou paradajkovou omáčkou a parmezánom v dvoch rôznych situáciách: - najprv dostali veľkú lyžicu a k tomu inštrukciu, aby svoje jedlo zjedli čo najrýchlejšie
- v iný deň dostali k rovnakému jedlu malú lyžicu a inštrukciu jesť pomaly, každé sústo 15-20-krát požuť a medzi sústami odkladať lyžicu
Výsledky sú naozaj príťažlivé: - keď jedli ženy pomalšie, zjedli počas jedného jedla o 70 kCal (= 294 kJ) menej, čo čo dáva šancu za celý deň (pri 3 jedlách) „ušetriť“ skoro 600 kJ a to znamená schudnúť (alebo aspoň nepribať!) 6 kilogramov!
- keď ženy jedli pomalšie, zjedli menej, ale cítili sa sýtejšie aj bezprostredne po jedle a dokonca ešte aj hodinu po jedle
Také jednoduché!  AKV Vám na riešenie nadváhy a obezity ponúka spoľahlivý individuálny program „Ako viac zjesť a menej vážiť“ Zdroj: konferencia North American Association for the Study of Obesity, 1. december 2006
|