Stanovisko AKV k nebezpečnej reklame na džúsy RAUCH Zinok hrá významnú úlohu v komunikácií nervových buniek mozgu a miechy.Experimenty európskych vedcov s konečnou platnosťou potvrdili dlhoročné predpoklady, že zinok hrá významnú úlohu pri prenose informácií medzi nervovými bunkami. Experimenty preukázali, že vyradenie zinku z procesu komunikácie nervových buniek vyvoláva tras svalov, narušenie prenosu informácií očným nervom a zhoršenie koordinácie a udržiavania polohy a rovnováhy. Rada AKV - najviac zinku obsahujú ustrice, ale súčasne patria k ajsilnejším potravinovým alergénom
- bezpečné a výdatné zdroje zinku: ovsené vločky, ovsené otruby, celozrnná múka, sezamové a tekvicové semená
- ak chcete konzumovať dostatok zinku, konzumujte dostatok obilnín, celozrnných druhov cereálií, chleba a cestovín
- ak chcete mať istotu, že vaša strava obsahuje dostatok zinku, v AKV Vám môžeme urobiť analýzu Vášho jedálneho lístka
Zdroj: Neuron, 22. november 2006 Dojčenie chráni pred cukrovkouAnalýza 7 štúdií, ktoré spolu zahŕňali údaje o vyše 76 tisíc ľuďoch, priniesla závery, že tí, ktorí boli v detstve dojčení - trpeli o 39% menším rizikom cukrovky 2. typu v dospelosti
- mali nalačno nižšie hladiny inzulínu
- mali v destve počas dojčenia nižšie hladiny cukru ako deti, ktoré dostávali náhradu materského mlieka
„Aj keď nie je isté, či zistené rozdiely v rizikových faktoroch cukrovky spôsobujú rozdiely v zložení materského mlieka a jeho náhrad alebo celkový vplyv rodiny, zistili sme, že dojčenie poskytuje dlhodobú ochranu pred cukrovkou,“ povedal dr. Owen z University of London, ktorý je vedúcim celej analýzy. Rada AKV - nevyhýbajte sa dojčeniu a ak máte dostatok mlieka, dojčite čo najdlhšie
Zdroj: American Journal of Clinical Nutrition, November 2006 Návrat k divej pšenici. viac bielkovín, zinku a železa!Spolupráca výskumníkov z University of California v Davise, amerického ministerstva pôdohospodárstva a University of Haifa v Izraeli priniesla veľmi zaujímavé zistenie: - pšenica počas domestikácie stratila aktivitu jedného dôležitého génu.
To spôsobilo, že pšenici počas dozrievania „ostáva“ v steble časť látok, ktoré mali skončiť až v klase. vedcom sa podarilo vrátiť tomuto génu jeho aktivitu a výsledkom je pšenica, ktoré obsahuje v zrnkách asi o 15% viac bielkovín, zinku a železa Žiadna génová manipulácia! Žiadne riziko! Žiadna chuťová zmena! Len späť získaná schopnosť „doručiť“ tieto látky steblom rastliny do obilia skôr, ako pšenica dozrie. Také jednoduché! Zdroj: Science, 23. november, 2006 Testuje sa vakcína proti niektorým druhom rakoviny hrubého črevaBritskí vedci testujú vakcínu proti rakovine hrubého čreva! V skutočnosti to nie je také optimistické a jednoznačné, ale má to zaujímavý príbeh: profesorka onkologickej imunoterapie Lindy Durrant si všimla, že pacient, ktorý napriek tomu, že trpel agresívnou formou metastáz rakoviny hrubého čreva do pečene a mal podľa lekárov iba malú šancu na prežitie (zvyčajne maximálne 1 rok), prežil s napadnutou pečeňou 7 rokov! Dr. Durrant mu odobrala krv a zistila v nej zvýšenú aktivitu látky, ktorá má schopnosť likvidovať nádorové bunka a označuje sa ako TNF-alfa (tumor necrosis factor alpha). Vakcína, ktorá bola otestovaná už na 67 pacientoch s rakovinoy hrubého čreva, výrazne zvýšila aktivitu imunitného systému a následnú tvorbu TNF-alfa až u 70% pacientov. Určite nemožno vakcínu považovať za vyriešenie problému rakoviny hrubého čreva a bude trvať ešte niekoľko rokov, kým sa podrobne klinicky preskúma, ale je to prinajmenšom ďalšia dobrá správa o ľudskom boji s rakovinou. Dovtedy (a podľa mňa aj potom) je však najlepšie robiť všetko, preto, aby ste rakovinu nedostali. Ak sa nedostanete k mojej novej knihe, kde je rakovine venovaná celá kapitola, tak si prečítajte aspoň pár rád, ako sa sa chrániť pred rakovinou. Zdroj: Clinical Cancer Research, November, 2006
|