»» a tu nájdete viac informácií o pripravovanej knihe
Kyslá kapusta je štít proti rakovine! Ohrozuje špenát Vaše zdravie?V Spojených štátoch vypukla epidémia črevnej infekcie, príčinou je špenát a ľudia na Slovensku prestávajú jesť špenát a hovoria: „Špenát je nebezpečný, spôsobuje hnačku.“ Keď vypukne epidémia infekcie salmonelou na Slovensku a príčinou je vajíčkový šalát z bufetu, krémeše na svadbe, zmrzlina na kúpalisku alebo mlieko v školslkej jedálni, nepočujem: „Nebudem jesť vajíčkový šalát!“, „Už nikdy zmrzlinu!“, „Krémeš ani za nič na svete!“ alebo „Mlieko nie je potrava, ale otrava!“. Aká je teda pravda o infekcii zo špenátu v USA? Ohrozuje špenát aj Vaše zdravie? Čo potrebujete vedieť o špenáte? Po prvé: infekciu vyvolala baktéria E.Coli, ktorá je všade okolo nás. Všade! (Mimochodom, umývate si ruky teplou vodou a mydlom po každom použití toalety? Aj verejnej?) Epidémiu v USA spôsobila Escherichia Coli typu O157:H7, ktorá môže vyvolať aj smrteľné ohrozenie zdravia u človeka, ale kravy ju tolerujú v črevách bez problémov. Po druhé: Nakazení boli iba ľudia, ktorí jedli surový špenát. Po tretie: Špenát je veľmi zdravý a nie je nebezpečný, ak sa naň neprilepia baktérie napríklad z kravského trusu alebo vody kontaminovanej trusom alebo močom infikovaných zvierat, ktorá je použitá na polievanie rastlín. Po štvrté: Escherichia sa ocitla na surovom špenáte preto, lebo špenát sa spracovával priamo na poli. (Nič také sa na Slovensku stať nemôže vzhľadom na zaostalosť spracovateľskej technológie.) V USA sa snaha spracovať zeleninu čo najrýchlejšie, čo najlacnejšie a zachovať čo najviac vitamínov, spája s tým, že sa zelenina a ovocie spracovávajú priamo na poli a v blízkych halách. Podľa amerických hygienikov, je tým však zvýšené riziko prenosu baktérií z pôdy a zvieracieho trusu do niektorých potravín. Rada AKV - V porovnaní so zeleninou mnonásobne viac prípadov črevných infekcií spôsobuje mäso, mlieko, hydina, vajcia a zmrzlina – nebolo by namieste byť opatrný najmä s konzumáciou týchto potravín?
- Spokojne jedzte aj surový špenát, ak viete, že jeho zdroj je bezpečný.
- Špenát z Vašej záhrady – ak sa po nej neprechádzajú infikované kravy - je bezpečný aj v surovom stave.
- Teplota nad 70°C už po 15 sekundách zabíja Escherichie.
- Mikrovlnka nedosiahne túto teplotu rovnomerne.
- Mrazený špenát je absolútne bezpečný aj v USA, nieto ešte na Slovensku
- E.Coli nie je možné z Infikovaných potravín (mäso, mlieko, vajcia, zelenina) odstrániť iba umytím.
- Prečítajte si, ako sa skutočne treba chrániť pred črevnou infekciou.
Zdroj: Americká lekárska knižnica, materiály Center for Disease Control (CDC) v Atlante Štyri krátke prechádzky lepšie ako jedna dlhá!Výskum na Indiana University v USA priniesol nečakaný výsledok: 4 krátke prechádzky počas dňa, znižujú krvný tlak efektívnejšie ako jedna dlhá. To je dobrá správa pre tých, ktorí majú problém urobiť si počas dňa hodinu a pol voľno, aby šli do fitness centra alebo obuli tenisky a prebehli sa lesom alebo sadli na bicykel... Stačí niekoľkokrát počas dňa absolvovať krátku prechádzku svižným krokom a - pozitívny účinok na zvýšený krvný tlak je rovnako veľký ako po jednej 40-minútovej prechádzke alebo ľahkom behu
- a tento pozitívny účinok pretrváva až 11 hodín oproti 7 hodinám po jednej 40-minútovej aktivite.
Rada AKV - Zaparkujte čo najďalej od miesta, kam idete (nákupné centrum, úrad a pod.) a prejdite sa svižným krokom
- Vystúpte o zastávku-dve skôr alebo neskôr a prejdite sa.
- Ak nemáte inú možnosť pohybu, choďte aspoň časť cesty do práce a z práce pešo.
- Keď vybavujete niekoľko povinnosti na rôznych miestach, pohybujte sa svižnou chôdzou – nie pomalým krokom z obchodu do obchodu
Zdroj: Journal of Hypertension, september 2006
|