»» tu nájdete ukážku jednej kapitoly z novej knihy dr.Bukovského „Návod na prežitie – pre muža“, tak príjemné čítanie  »» a tu nájdete viac informácií o pripravovanej knihe Celozrnné potraviny znižujú krvný tlak
Ak patríte k ľuďom, ktorí majú mierne zvýšený cholesterol v krvi a hodnoty krvného tlaku sa ťahajú za ním hore tiež, mali by ste do svojej stravy zaradiť čo najviac celozrnných potravín. Ukázal to výskum amerického ministerstva pôdohospodárstva. nezálaží pritom, či Vaša strava bude obsahovať vlákninu rozpustnú vo vode alebo tú nerozpustnú, len ju jedzte. Ak budete veľmi dôslední, - Váš systolický krvný tlak (to je to prvé, väčšie číslo
) môže „zliezť“ až o 9 mmHg (torr) - a diastolický až o 6 mmHg a to už po 5 týždňoch. (Tomuto môžete veriť, to nie je žiadna reklama na krém!
)
Rada AKV: Zdroj: Journal of the American Dietetic Association, september 2006 Vitamín D chráni pred rakovinou pankreasurakovina pankreasu je veľmi zákerná: zjaví sa nečakane a rýchlo sa vyvíja, šanca na prežitie je malá – iba 5% pacientov žije po stanovení diagnózy dlhšie ako 5 rokov. Je lepšie urobiť všetko preto, aby ste sa jej vyhli. Toto je nová správa: vitamín D chráni pred touto zhubnou chorobou! Spoločný výskum lekárov z univerzity v Chicagu (to je jedno z najkrajších miest na svete ) a harvard University, ktorý analyzoval dáta skupiny viac ako 122 tisíc ľudí, preukázal, že - ľudia, ktorí konzumujú denne vo svojej strave dostatok vitamínu D (400 m.j. to sa rovná dávke 10 mg), majú o 43% nižšie riziko rakoviny pankreasu oproti ľuďom, ktorí konzumujú nedostatok tohto dôležitého vitamínu
Rada AKV: - nebojte sa opáliť – najviac najúčinnejšieho vitamínu D vzniká vo vašej koži vplyvom slnka
- ak nemáte istotu, že trávite v ľahkom oblečení každý deň na slnku aspoň 20 minút, zvážte užívanie výživového doplnku vitamínu D vo forme tabletky
Zdroj: Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention, september 2006
|