Ak chcete ostať štíhli, stravujte sa moderneAk si chcete udržať nízku váhu, prejdite na bezmäsitú stravu – tak znie stanovisko oxfordských vedcov, ktorých práca je súčasťou veľkej európskej štúdie EPIC. EPIC štúdia sleduje viac ako 500 000 ľudí v 10 krajinách Európy a je orientovaná na celoplošný výskum vzťahu rakoviny a rôznych aspektov života a spôsobu života. Výskumníci, ktorí študovali stravovacie návyky u 22 000 ľudí viac ako 5 rokov, vrátane tých, čo jedli mäso i vrátane vegetariánov, zistili, že všetci počas sledovaného obdobia pribrali pár kíl, ale vegetariáni alebo vegáni pribrali najmenej. „Na rozdiel od posledne rozšírených názorov, že diéta s nízkym obsaho sacharidov a s vysokým obsahom bielkovín udržiava nízku váhu, sme zistili že najnižšia váha sa udržiava u ľudí s vysokým príjmom sacharidov a s nízkym príjmom proteínov.“, povedal profesor Tim Key, vedúci . Výskum porovnával udržiavanie hmotnosti medzi 4 skupinami ľudí: konzumentmi červeného mäsa, konzumentmi rybieho mäsa, vegetariánmi a vegánmi – a výsledky sú čerstvo publikované v renomovanom časopise International Journal of Obesity. Ukázalo sa, že ľudia pribrali v priebehu 5 rokov priemerne 2 kg. Nikto zo sledovaných dobrovoľníkov nebol obézny ani nemal nadváhu. „Najmenej pribrali vegáni, najviac konzumenti mäsa a ostatní bolo niekde medzi tým,“ povedal profesor Key z Britského centra pre výskum rakoviny a Oxfordskej Univerzity, ktorý viedol štúdiu. „Najmenej pribrali ľudia, ktorí zmenili svoje stravovanie tak, že obmedzili príjem živočíšnych potravín,“ vyhlásil pre agentúru Reuters. Key a jeho kolegovia konštatovali, že fyzická aktivita bolo ďalším najdôležitejším faktorom pri kontrole hmotnosti. „Dáta ukázali, že ľudia, ktorí začali byť viac fyzicky aktívnejší počas 5 rokov sledovania, naberali váhu podstatne pomalšie ako ľudia, ktorí boli pasívni.“, povedal Key. zdroj: International Journal of Obesity, marec 2006
|