Alergia: Kto je alergik? |
|
|
Nízka úroveň poznatkov a príčinách potravinových alergii a premenlivé príznaky boli príčinou, že sa na potravinové alergie v klinickej praxi myslelo len veľmi zriedkavo a určenie diagnózy bolo spojené s veľkou dávkou neistoty. V posledných rokoch boli však vyvinuté mnohé testy a vyšetrovacie postupy, ktoré stanovenie diagnózy a ďalšie riešenie podstatne uľahčujú. Nanešťastie, mnoho z týchto moderných postupov poznajú naši lekári vďaka ekonomickej situácii len z odbornej literatúry a bežný pacient sa k nim dostane len ak vo svojich víziách so zatvorenými očami. Avšak už jednoduché zistenie, že v rodine sa vyskytuje prípad alergie alebo že vyšetrovaný človek má skúsenosť s nejaký prejavom precitlivelosti, napovedá, že pravdepodobne máme dočinenia s alergikom. Alergológ doc.Urbánek hovorí, že pravdepodobnosť podielu potravinovej alergie na ťažkostiach postihnutého človeka sa zvyšuje v týchto súvislostiach: - príznaky sa objavujú opakovanie s určitým odstupom po jedle
- tráviace ťažkosti sa spájajú s príznakmi na iných orgánoch a systémoch (napr. s príznakmi kožnými, dýchacími a pod.)
- je pozorovateľná jasná väzba vzniku ťažkostí na príjem určitej potraviny
- neúmerné používanie jednostrannej stravy (obmedzený jedálny lístok)
- zistenie, že sa človek vyhýba určitým potravinám, hoci ich môže nevedomky konzumovať v potravinárskych výrobkoch.
|
|