Biely, zelený,
oolong, čierny – a máme tu ďalší výborný čaj! Matcha čaj sa rýchlo stáva
horúcim trendom. Čo to je a prečo je zrazu taký populárny ako náhrada kávy
či bežných čajov?
Tradičná
príprava čaju je zaliatie čajových lístkov horúcou vodou a ich
vylúhovanie, aby sa uvoľnila chuť a vôňa, ktorú s pôžitkom pijeme.
Matcha čaj sa však pripravuje tak, že čajové lístky sú najprv sparené,
stlačené, usušené – a nakoniec zomleté na krásny svetlozelený prášok,
ktorý sa zamieša s vodou. Mletie originálneho matcha čaju prebieha na
špeciálnych kameňoch veľmi pomaly – asi hodinu trvá zomlieť 30 g čajových
lístkov, takže aj to je dôvod, prečo je skutočný matcha čaj pomerne drahý.
Pretože prehĺtame
celé lístky, dostávame do seba viac koncentrovanú chuť, viac fytochemikálií a viac
kofeínu. Pestovanie a zber matcha čaju je tiež odlišné: čajové kríky rastú iba v tieni,
čo spôsobí, že listy majú väčší obsah chlorofylu a aminokyselín, vďaka čomu
majú sýtozelené sfarbenie. Špeciálnu kvalitu dosahujú najmä tri odrody
čajovníka čínskeho (camellia chinensis) – amidori, okumidori
a yabukita. Bežne nám stačí aj matcha
čaj, kde to nie je uvedené :-)
História matcha čaju
Matcha má
perspektívu stať sa vyhľadávanou novinkou pre milovníkov čaju, no ani zďaleka
nejde o niečo nové. Čínski mnísi si pochutnávali na čaji už v ôsmom
storočí, aby im obsah kofeínu poskytol jasnú a bdelú myseľ počas dlhých
meditácií.
V neskorých
80-tych rokoch dvanásteho storočia, japonský budhistický mních menom Eisai
Myoan objavil čaj počas návštevy Číny. Keď prišiel späť do Japonska, rozšíril
slovo matcha široko ďaleko. Od 14. do 16. storočia bol matcha čaj populárny
medzi zámožnými kruhmi a bol
synonymom bohatstva a prestíže. Pripravoval a servíroval sa na
špeciálnych čajových obradoch, nazývaných chanoyu. Tieto elegantné rituály sa hlboko
zakorenili v japonskej kultúre.
Matcha je
relatívne nový čaj pre západný svet, kde bola ešte donedávna najväčšia
požiadavka na čierny čaj, hoci zelený čaj i bylinkové čaje sú stále čoraz
obľúbenejšie.
Čaj na zlepšenie zdravia
Matcha ponúka omnoho
viac ako len peknú farbu a nasladlú chuť. Jeho zdravotné benefity sú hlavným
dôvodom jeho popularity. Obsahuje dva- až trikrát viac antioxidantov (epigalokatechín
galát – EGCG). Zanecháva ostatné superpotraviny ďaleko v úzadí, pretože
napríklad v porovnaní so špenátom poskytuje 60-krát viac antioxidantov a 17-krát
viac ako čučoriedky. (Pravda však je, že 100 gramov čučoriedok alebo špenátu
skonzumujeme ľahšie ako 100 g matcha čaju! Alebo inak: 1 menšia čajová lyžička
matcha čaju (= 1,7 g) obsahuje rovnaké mnoýžstvo antixodantov ako 100 g
špenátu.)
Niektoré zdroje
uvádzajú, že EGCG je veľmi účinný v prevencii a liečbe niektorých
druhov rakoviny. Matcha je taktiež bohatý na vlákninu, ktorá pomáha regulovať
trávenie a udržiavať stabilitu hladiny glukózy v krvi.
Pridajte viac
„zelenej“ do svojho života a môže to „nakopnúť“ aj vaše chudnutie. Zistilo sa,
že EGCG stimuluje metabolizmus, podporuje spaľovanie tukov (najmä toho
najhoršieho viscerálneho a tuku uloženého v pečeni) a znižuje hladiny
kortizolu – hormónu súvisiaceho s tukom na bruchu a túžbou po jedle.
Všetko prírodné – vyzdvihni si ma!
Obzeráte sa po
nejakom bezpečnom energetickom nápoji? Matcha má také isté stimulačné
vlastnosti ako káva, bez nežiaducich vedľajších účinkov. Zatiaľčo kofeín
v káve spôsobuje u niektorých ľudí chvenie, „skákanie srdca“
a návaly krvi do hlavy, matcha poskytuje stimuláciu bez týchto
nepriaznivých prejavov a neskončí typickým „kofeínovým treskom“.
Ak pociťujete
niekedy v priebehu dňa malátnosť, zamiešajte si jednu čajovú lyžičku
matcha prášku do politrovej fľaše vody pre rýchle nakopnutie. Tento účinný čaj
obsahuje aminokyselinu L-theanine, ktorá v kombinácii s kofeínom udržiava
človeka sústredeného.
Vychutnajte si matcha čaj
Matcha
priťahuje pozornosť mnohých nielen pre jeho vysoký antioxidačný potenciál, ale aj
pre jeho všestrannosť a univerzálnosť ako ingredienciu v iných
nápojoch či jedlách. Z matcha prášku sa dajú pripraviť horúce i studené
nápoje; zeleným práškom si môžete posypať vaše obľúbené jedlá, môžete ho
primiešať do iných nápojov, smoothie, jogurtov, koláčov či keksov, ba dokonca aj
do zmrzliny. Ale nie do všetkého naraz, stále a každý deň – nezabudnite,
že matcha obsahuje viac kofeínu ako zelený alebo čierny čaj! (Preto ho rozhodne
nepite neskôr ako o 15. hodine, ak sa chystáte ešte v ten deň spať :-))
Nápojom
a jedlám matcha dodáva nielen nasladlú chuť, ale i krásnu smaragdovú
farbu. Akokoľvek si matcha čaj pripravíte, je to relaxačná, zdravie podporujúca
alternatíva ku tradičnému čaju či káve.
A už
teraz sa tešíme, ako vás v našej novej knihe (už teraz v máji!) prekvapíme
jedným špeciálnym sendvičovým receptom pre nervový systém :-)
Spracovala Mgr. Petra Gálisová, Ambulancia klinickej výživy
|