Štúdia
z amerických National Institutes of Health publikovaná v septembri 2015
v prestížnom odbornom časopise Cell Metabolism (Bunkový metabolizmus) predstavila
výsledky a závery jednej z najdôkladnejších metabolických štúdií na ľuďoch.
A otázka znela: Má pri chudnutí väčší efekt, ak v strave obmedzíme sacharidy
alebo tuky?
Výskumníci
ukazujú, že – v protiklade k dnes populárnym názorom (paleo, ketóza a iné
nízkosacharidové diéty), obmedzenie príjmu tukov v strave môže viesť
k väčšiemu úbytku tukového tkaniva pri chudnutí než reštrikcia sacharidov.
A to aj napriek tomu, že nízkosacharidová diéta znižuje inzulín
a zvyšuje spaľovanie tukov.
Kevin
Hall, ktorý sa stal z fyzika rešpektovaným výskumníkom ľudského
metabolizmu (Americký národný ústav pre výskum cukrovky, tráviacich
a obličkových ochorení – NIDDKD), od roku 2003 spracováva dáta
a údaje získané z množstva kontrolovaných výskumov vykonávaných po
desaťročia, aby vytvoril matematický model zameraný na to ako rôzne živiny
ovplyvňujú ľudský metabolizmus a telesnú hmotnosť.
Jeho
počítačová simulácia následne ukázala, že hoci obmedzenie sacharidov podporuje
väčšie spaľovanie tukov, zníženie príjmu tukov vedie k väčšiemu úbytku celkového
telesného tuku.
A
keďže niektorí v AKV neveríme na počítačové modely (napr. meteorologické
a klimatologické), sme veľmi radi, že dr. Hall predložil aj výsledky
klinického výskumu na ľuďoch. Skutočne ide o jednu z najdôslednejšie
vykonaných štúdií na ľuďoch v prísne kontrolovaných podmienkach výskumného
oddelenia pre metabolizmus.
Dr.
Hall hovorí: „Veľa ľudí má veľmi vyhranené názory na to, čo je podstatné
pre úbytok na váhe, ale fyziologické údaje, na ktorých sú tieto
presvedčenia založené, niekedy chýbajú. Chcel som preto dôsledne otestovať
teóriu, že reštrikcia sacharidov (= nízkosacharidová diéta) je efektívna pre
úbytok telesného tuku, pretože táto populárna predstava ovplyvňuje rozhodnutia
mnohých ľudí o svojej strave.“
Výskumy
zloženia stravy na úbytok váhy sú často sťažené meraním, čo ľudia skutočne
jedia – účastníci výskumu nemusia dodržiavať plán stravovania, zle odhadnú
množstvá alebo nie sú dôslední. Aby sa vyhli týmto chybám, dr. Hall
s kolegami umiestnili 19 dospelých obéznych ľudí na metabolické oddelenie na
obdobie, ktoré trvalo dvakrát dva týždne a v priebehu ktorého každé sústo
zjedeného jedla bolo pozorne monitorované a kontrolované. (To by sa
niektorým našim klientom vraj páčilo :-) )
Počas
oboch dvojtýždňových fáz výskumu boli dobrovoľníci vystavení diéte, ktorá mala
o 30 % zníženú celkovú kalorickú hodnotu oproti svojej pôvodnej strave. A teraz pozor:
1) Počas
prvých dvoch týždňov výskumu bolo „mínus 30 % kalórií“ dosiahnutých tak, že
ľuďom obmedzili príjem sacharidov, zatiaľ čo príjem tukov zostal oproti ich
pôvodnej strave nezmenený.
2) Počas
druhej dvojtýždňovej periódy boli podmineky obrátené: „mínus 30 % kalórií“
dosiahnutých tak, že ľuďom obmedzili príjem tukov, zatiaľ čo príjem sacharidov
ostal oproti ich pôvodnej strave nezmenený.
Výskumníci
každý deň merali, aké množstvo tuku každý účastník zjedol a spálil
a použili túto informáciu k vypočítaniu rýchlosti straty telesného
tuku.
Na
konci dvoch sledovaných dvojtýždňových období sa pôvodný matematický model nemusel
červenať, pretože dr.Hall a jeho kolegovia skutočne zistili, že:
1) diéta
s čistým kalorickým obmedzením vo forme sacharidov (= nízkosacharidová diéta) viedla k väčšej metabolickej
aktivácií tukového tkaniva (= aktuálny metabolizmus spaľoval viac tukov), ale
2) diéta
s čistým obmedzením kalórií vo forme tukov
viedla k väčšiemu úbytku celkového
telesného tuku.
Matematický model dr. Halla
predpovedá však (a väčšina
klinických štúdií porovnávajúcich efekt rôznych diét to ukazuje tiež ),
že z dlhodobého hľadiska sa nakoniec účinok oboch úprav v zloženi stravy
pri chudnutí vyrovná, pretože
organizmus je metabolicky nastavený tak, aby minimalizoval vplyv zloženia
stravy na množstvo telesného tuku.
Niektorí autori tvrdia, že „kalória
ako kalória“ bez ohľadu na to, či pochádza zo sacharidov, tukov alebo
bielkovín. Iní autori zase tvrdia, že „kalórie zo sacharidov spôsobujú obezitu
viac ako iné kalórie“, takže kto chce schudnúť, musí vylúčiť zo svojej stravy
sacharidy.
Výsledky tejto štúdie jednoznačne ukázali,
že proponenti rôznych foriem nízkosacharidových diét by mali ubrať plyn zo
svojho sebavedomia a mali by prestať šíriť chaos len preto, lebo majú
silnú potrebu byť „iní“ a „zaujímaví“. V skutočnosti totiž k väčšiemu úbytku tukového tkaniva vedie
skôr znížený príjem tuku v strave, nie škrtanie sacharidov z taniera.
Ukázalo sa tiež, že pokiaľ ide o krátkodobý
efekt, nie všetky kalórie sú rovnocenné, ale z dlhodobého hľadiska,
je pravdepodobne „kalória ako kalória“.
Výskum síce zahŕňal iba 19 ľudí, ale
použitá metóda, prísne kontrolované podmienky a presnosť meraní spoľahlivo
zabezpečujú jeho dôveryhodnosť a rozhodne patrí k najzaujímavejším a nejprecíznejším
metabolickým štúdiám, aké kedy boli na túto tému urobené. Napriek tomu dr. Hall
nerobí to, čo si trúfnu robiť mnohí šíritelia „zaručených správ“
a konšpiračných teórií o stravovaní – netvrdí, že jeho výskum
priniesol „konečne pravdu“.
„Snažíme sa robiť veľmi dôkladné klinické
štúdie, aby sme lepšie porozumeli fyziológii metabolizmu a veríme, že to
nám pomôže vytvoriť ešte lepšie odporúčania pre naše každodenné stravovanie.“ hovorí
dr. Hall. Jeho laboratórium bude ďalej skúmať, ako obmedzovanie sacharidov a tukov
v strave ovplyvňuje aktivitu mozgových centier zapojených do prežívania
pocitov šťastia a odmeny a taktiež jeho odpoveď na rôzne potravinové
podnety.
Zdroj: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26278052
Zverejnené: 23. novembra 2015
|