Uprostred záujmu mnohých vedeckých výskumov dozvedieť sa
viac o vplyve „čreva“ na celkový zdravotný stav človeka, sa pozornosť obracia
na pátranie po spôsoboch a terapeutických prístupoch, ktoré podporujú zdravú
flóru čreva (mikrobióm). Strava bohatá na ovocie, zeleninu a celozrnné
potraviny umožňuje prospešným baktériám dominovať a inhibovať rast tých
bakteriálnych kmeňov, ktoré sú pre nás toxické alebo škodlivé. Aj keď sa výskumníci
ešte jednoznačne nezhodujú v tom, čo vlastne buduje a udržiava náš optimálny
mikrobióm, existujú isté všeobecné odporúčania, ktorými môžeme priaznivo
ovplyvňovať svoju „črevnú záhradu“.
Ovocie
a zelenina
Prevažne rastlinná strava bohatá na zeleninu, ovocie
a strukoviny, s vysokým obsahom vlákniny a polyfenolov sa
ukazuje byť pre mikroflóru veľmi prospešná. Tieto potraviny poskytujú črevným
baktériám „palivo“ vo forme prebiotík. Cesnak a pór napríklad obsahujú
prirodzené prebiotikum – inulín. Cesnak taktiež má prirodzené antimikrobiálne
vlastnosti, čo môže pomôcť potláčať rast škodlivých baktérií a podporovať
rast tých prospešných. Ďalšími výbornými zdrojmi prebiotík sú aj banán, ovsené
vločky, kukurica, ryža natural, artičoky.
Fermentované potraviny
Hoci sa prospešné bakteriálne kmene žijúce vo fermentovaných
potravinách nemusia usadiť v čreve natrvalo, aj tak pôsobia pozitívne:
priaznivo ovplyvňujú gény prospešných baktérií, ktoré už v čreve existujú.
Prirodzene fermentované potraviny ako jogurt, kefír, zakysanka so živými
aktívnymi kultúrami, ale aj kyslá kapusta či tempeh majú vysoký obsah
prospešných (Lactobacillus) baktérií. Aby nám tieto potraviny poskytli
maximálne probiotický efekt, nemôžu byť pasterizované, pretože pasterizácia
zabíja aj prospešné baktérie.
Čerstvosť
a prirodzené potraviny
Konzumujte minimálne množstvo priemyselne spracovaných
potravín a obmedzte príjem cukru a nezdravých tukov, najmä trans mastné
kyseliny. Niektoré štúdie poukazujú na fakt, že spracované potraviny narúšajú
prospešný mikrobióm, čoho výsledkom je chronický zápal v sliznici čreva
a jej zvýšená priepustnosť.
Probiotické výživové
doplnky
Užitočné môže byť aj užívanie kvalitných probiotík (s
niekoľkými rozličnými kmeňmi Lactobacillus a Bifidobacterium druhmi, ako
L. acidophilus, L. reuteri, B.longum a B. bifidum), obzvlášť počas
a po užívaní antibiotík na obnovu mikrobiómu v tráviacom trakte. Keďže
antibiotíká zabíjakú všetky baktérie, je najlepšie užívať probiotiká aspoň dve
hodiny pred a po podaní antibiotík. Informácie AKV, ako si správne vybrať vhodné probiotiká,
nájdete tu .
Zdroj: Food
and Nutrition, máj/jún 2015
|