Hovorí sa, že cukor – vrátane prírodného
cukru nachádzajúceho sa v 100 %-ných ovocných šťavách – patrí
k rizikovým faktorom epidémie obezity, je zodpovedný za srdcové ochorenia
a spôsobuje rakovinu. Sú obavy z cukru
zatieňujúce pozitívny účinok ovocných džúsov namieste? Je 100 %-ný ovocný
džús iba ďalší zbytočne sladký nápoj? (V tomto článku sa 100 %-ným ovocným
džúsom/šťavou rozumie akákoľvek šťava získaná odstredením alebo lisovaním
ovocia, pričom vláknina a tuhá časť ovocia ostáva bokom.)
Cukor sa môže v potravinách
nachádzať v prirodzenej forme
(v ovocí, zelenine, mlieku) alebo sa vyskytuje v potravinách ako pridaný cukor. Pridané cukry, siahajúce
od kontroverzného koncentrovaného fruktózového sirupu k viac ako 60
ingredienciám identifikovaných americkým ministerstvom poľnohospodárstva ako
„sladidlá“, sú pridávané do jedál a nápojov počas ich výroby alebo priamo
pri konzumácií.
Tieto pridané cukry predstavujú
v priemere až 16 % z celkového množstva kalórií v strave Američanov.
„Strava bohatá na pridané cukry môže viesť k zvýšeniu hmotnosti, zvýšeniu
krvného tlaku, k chronickému zápalu a môže zvýšiť triglyceridy
v krvi ako aj LDL (zlý) cholesterol,“ hovorí Rachel Johnson, PhD, RD,
profesorka výživy na Univerzite vo Vermonte.
100 %-ný ovocný džús obsahuje iba
prirodzené cukry, hoci vieme, že ľudské telo biochemicky nerozlišuje medzi
prirodzeným alebo pridaným cukrom. Na druhej strane, 100 %-né džúsy obsahujú bioaktívne
látky, ktoré bežné sladené nápoje neobsahujú. Napríklad, citrusové džúsy (pomarančový
alebo grepový) poskytujú vitamín C, draslík a ak obsahujú dužinu, tak aj
vlákninu. A navyše, fortifikované (obohatené) džúsy sa stávajú zdrojom
živín chýbajúcich v strave mnohých ľudí (napr. vápnik, kyselina listová
a pod.).
Vzťah medzi pitím ovocných džúsov a obezitou/cukrovkou
je nejasný. Strava obsahujúca väčší
podiel celého ovocia a menší
podiel ovocných štiav môže zredukovať riziko cukrovky 2. typu. Metaanalýza z roku
2014 ukázala, že ovocné džúsy nemusia mať nepriaznivý vplyv na koncentráciu
glukózy v krvi nalačno ani na hladinu inzulínu. Je tiež preukázané,
že deti a dospelí, ktorí pijú 100 %-ný ovocný džús, s väčšou
pravdepodobnosťou dodržia odporúčanú dennú dávku vitamínu A a C,
kyseliny listovej, horčíka a draslíka.
Aj keď ovocné džúsy môžu byť
súčasťou zdravej výživy, „s tekutými
kalóriami“ to ľahšie preženieme
a nedodávajú nám pocit sýtosti tak dobre ako klasické jedlo.
Celé ovocie určite vyhráva nad ovocnými džúsmi/šťavami, pretože
vláknitý obsah musíme dlhšie požuť, poskytuje nám dlhší pocit sýtosti,
spomaľuje trávenie a redukuje prudký nárast cukru v krvi, ktorý je bežne
pozorovaný po vypití ovocných džúsov. Existuje mnoho štúdií, ktoré ukazujú, že
ľudia, ktorí jedia najmä ovocie a zeleninu majú menšiu pravdepodobnosť nadváhy,
menej fajčia, cvičia viac, alkohol pijú len striedmo, jedia viac celozrnných
potravín a menej mäsa a pridaného cukru.
Ak sa nechcete vzdať chutných
ovocných nápojov, zmixujte celé ovocie
s vodou do tzv. populárneho smoothie.
Má také isté množstvo vlákniny ako celé ovocie a zmixované ovocie napríklad
s (najlepšie) listovou zeleninou, ovsenými vločkami či orieškami a olejnatými
semenami spomaľuje vstrebávanie cukru na úroveň podobnú tomu, ako keď jeme celé
ovocie.
Jedno z obľúbených „AKV smoothie“:
-
2 šálky vody (zhruba, podľa toho, aké husté to
chcete)
Všetko zmixujeme na smoothie –
nazdravie!
Zdroj: K. Zelman, MPH, RD, Food and Nutrition, máj/jún 2015
Prečítajte
si u nás aj ďalšie informácie o šťavách:
http://www.akv.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=810&Itemid=72
http://www.akv.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=802&Itemid=72
http://www.akv.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=691&Itemid=72
http://www.akv.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=309&Itemid=46
http://www.akv.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=959&Itemid=72
|