Prichádzajúce leto a prvé horúce letné večery nás vábia
večer do záhrad si vychutnať spoločnosť rodiny a priateľov pri chutnom
grilovanom jedle.
Ak si chcete dopriať grilovačku, no bez množstva nasýtených
tukov, karcinogénych látok a neuškodiť svojmu telu a zdraviu, máme pre Vás
niekoľko tipov ako nahradiť tradičné suroviny zdravšími potravinami vhodnými na
gril.
Namiesto bravčového
steaku, slaniny a hamburgeru...
Pohostite svojich blízkych grilovanou rybou ako losos alebo
tuniak, oboje bohaté na omega-3 mastné kyseliny, dochutené čerstvými bylinkami
a citrónom.
Z "mäsitej" zeleniny ako baklažán, špargľa, paprika, cuketa, ktoré držia dobre na grile, servírované na
celozrnnom pečive môžete vytvoriť zdravšie veggie burgre.
Namiesto hranoliek
a čipsov...
Začnite Vaše jedlo výživnými chrumkavými plátkami
papriky, mrkvy, zeleru a uhorky namáčanými do chutných omáčok ako salsa,
hummus či guacamole. Ako náhradu za zemiakové hranolky vyskúšajte niečo nové –
kelové čipsy. (Kelové listy zbavte hrubšej vnútornej žilky, potrhajte na menšie
kúsky, zmiešajte s olivovým olejom a troškou soli. Na plech vyložený
papierom na pečenie poukladajte jednotlivé kúsky a pečte pri 180°C 10 – 15
minút dokým nezačnú okraje listov hnednúť.)
Namiesto bieleho
chleba ako prílohy...
Vyberte si radšej celozrnný chlieb alebo pečivo, do chrumkava
zohriate na grile budú chutiť delikátne. Zo zeleniny urobte hviezdu Vašich
príloh a tým nielen zvýšite výživný obsah, ale oživíte Váš stôl pestrými
lákavými farbami. Výborný je čerstvý zelený šalát zo špenátu, rukoly či inej
listovej zeleniny pokvapkaný balzamovým octom a olivovým olejom. Klasické
zemiaky nahraďte grilovanými sladkými zemiakmi. Výraznou oranžovou farbou
a obsahom karotenoidov potešia oči nielen na pohľad, ale i z vnútra.
Namiesto zmrzliny...
Čo tak si ugrilovať ovocie? Kontrastná kombinácia sladkého teplého
grilovaného banánu s chladným gréckym jogurtom chutí lahodne a je bez
extra kalórii a tuku. Okrem banánu je výborný aj ananás, hrušky, jablká,
broskyne, či jahody – jednoducho dozdobte mätou a dezert je na svete!
Ak Vás predsa len viac ako naše vegetariánske alternatívy
láka grilovať mäso a ak
vám záleží aj na tom, čo bude, keď gril zhasne, tak využívajte tieto
odporúčania pre bezpečnejšie grilovanie:
- gril používajte iba na bezpečnom
mieste a mimo dosahu detí, ktoré by boli bez dohľadu
- gril pred použitím dôkladne očistite
a naolejujte
-
ak máte gril na uhlie, používajte len
štartér určený na tento účel a nechajte ho úplne zhorieť predtým, než na
gril položíte potravu
- gril dobre nahrejte (drevený, kým sa
z uhlia nezačne robiť biely popol a plynový asi 10 minút)
- mäso pred grilovaním úplne rozmrazte:
radšej v chladničke alebo studenej vode ako pri izbovej teplote; alebo ho
rozmrazte v mikrovlnke a ugrilujte hneď po rozmrazení
- spálené časti mäsa pred konzumáciou
odstráňte!
- potraviny, ktoré vyžadujú dlhý čas
grilovania najprv tepelne upravte v mikrovlnke alebo varením (špekáčiky,
hrubé kusy mäsa a pod.) – zabránite nadmernej tvorbe rakovinotvorných
látok pri grilovaní
- nikdy nemiešajte hotové ugrilované
mäso so surovým alebo zabráňte kontaktu šťavy zo surového mäsa s hotovým
ugrilovaným mäsom (napr. nepoložte ho na tanier, kde bolo surové)
- marinujte radšej v chladničke
ako pri izbovej teplote a ak chcete použiť marinádu aj na ugrilované mäso,
pred použitím ju aspoň 3 minúty povarte
- používajte len chudé mäso
a mäso, ktoré zbavíte viditeľného tuku – zabránite vzbĺknutiu
- mäso treba ugrilovať dostatočne, aby
vo vnútri nebolo ružové – znížite riziko infekcie salmonelou (pre deti
v lete zvlášť nebezpečné!)
- ak IBA solíte, okrádate sa
o veľa krásnych chutí! Používajte aj bylinky: bazalku, tymian, oregano,
materinu dúšku, šalviu, rozmarín a pod.
- ... a nezabudnite, že grilovať sa dá
aj baklažán, kukurica, paprika, zemiaky, šampiňóny, patizóny, broskyňa, ananás,
banán...
Z knihy: Návod na prežitie pre muža
Pozor na 5 najnebezpečnejších potravín na grilovanie. Ktoré
sú to, si prečítajte tu.
Spracovala: Mgr. Petra Gálisová, Ambulancia klinickej výživy
Zdroj: http://newsletter.dole.com/2015/grill-this-not-that-2/
|