Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Grilujte toto namiesto toho! Tipy pre zdravšie grilovanie
Grilujte toto namiesto toho! Tipy pre zdravšie grilovanie Tlačiť E-mail

grilledveg.jpgPrichádzajúce leto a prvé horúce letné večery nás vábia večer do záhrad si vychutnať spoločnosť rodiny a priateľov pri chutnom grilovanom jedle.

Ak si chcete dopriať grilovačku, no bez množstva nasýtených tukov, karcinogénych látok a neuškodiť svojmu telu a zdraviu, máme pre Vás niekoľko tipov ako nahradiť tradičné suroviny zdravšími potravinami vhodnými na gril.

 

Namiesto bravčového steaku, slaniny a hamburgeru...

Pohostite svojich blízkych grilovanou rybou ako losos alebo tuniak, oboje bohaté na omega-3 mastné kyseliny, dochutené čerstvými bylinkami a citrónom.

Z "mäsitej" zeleniny ako baklažán, špargľa, paprika, cuketa, ktoré držia dobre na grile, servírované na celozrnnom pečive môžete vytvoriť zdravšie veggie burgre.

 

Namiesto hranoliek a čipsov...

Začnite Vaše jedlo výživnými chrumkavými plátkami papriky, mrkvy, zeleru a uhorky namáčanými do chutných omáčok ako salsa, hummus či guacahomemade-kale-chips.jpgmole. Ako náhradu za zemiakové hranolky vyskúšajte niečo nové – kelové čipsy. (Kelové listy zbavte hrubšej vnútornej žilky, potrhajte na menšie kúsky, zmiešajte s olivovým olejom a troškou soli. Na plech vyložený papierom na pečenie poukladajte jednotlivé kúsky a pečte pri 180°C 10 – 15 minút dokým nezačnú okraje listov hnednúť.) 

  

 


Namiesto bieleho chleba ako prílohy...

Vyberte si radšej celozrnný chlieb alebo pečivo, do chrumkava zohriate na grile budú chutiť delikátne. Zo zeleniny urobte hviezdu Vašich príloh a tým nielen zvýšite výživný obsah, ale oživíte Váš stôl pestrými lákavými farbami. Výborný je čerstvý zelený šalát zo špenátu, rukoly či inej listovej zeleniny pokvapkaný balzamovým octom a olivovým olejom. Klasické zemiaky nahraďte grilovanými sladkými zemiakmi. Výraznou oranžovou farbou a obsahom karotenoidov potešia oči nielen na pohľad, ale i z vnútra.

 

Namiesto zmrzliny...

Čo tak si ugrilovať ovocie? Kontrastná kombinácia sladkého teplého grilovaného banánu s chladným gréckym jogurtom chutí lahodne a je bez extra kalórii a tuku. Okrem banánu je výborný aj ananás, hrušky, jablká, broskyne, či jahody – jednoducho dozdobte mätou a dezert je na svete!

 

Ak Vás predsa len viac ako naše vegetariánske alternatívy láka grilovať mäso a ak vám záleží aj na tom, čo bude, keď gril zhasne, tak využívajte tieto odporúčania pre bezpečnejšie grilovanie:

  •  gril používajte iba na bezpečnom mieste a mimo dosahu detí, ktoré by boli bez dohľadu
  •  gril pred použitím dôkladne očistite a naolejujte
  • ak máte gril na uhlie, používajte len štartér určený na tento účel a nechajte ho úplne zhorieť predtým, než na gril položíte potravu
  • gril dobre nahrejte (drevený, kým sa z uhlia nezačne robiť biely popol a plynový asi 10 minút)
  • mäso pred grilovaním úplne rozmrazte: radšej v chladničke alebo studenej vode ako pri izbovej teplote; alebo ho rozmrazte v mikrovlnke a ugrilujte hneď po rozmrazení
  • spálené časti mäsa pred konzumáciou odstráňte!
  • potraviny, ktoré vyžadujú dlhý čas grilovania najprv tepelne upravte v mikrovlnke alebo varením (špekáčiky, hrubé kusy mäsa a pod.) – zabránite nadmernej tvorbe rakovinotvorných látok pri grilovaní
  • nikdy nemiešajte hotové ugrilované mäso so surovým alebo zabráňte kontaktu šťavy zo surového mäsa s hotovým ugrilovaným mäsom (napr. nepoložte ho na tanier, kde bolo surové)
  • marinujte radšej v chladničke ako pri izbovej teplote a ak chcete použiť marinádu aj na ugrilované mäso, pred použitím ju aspoň 3 minúty povarte
  • používajte len chudé mäso a mäso, ktoré zbavíte viditeľného tuku – zabránite vzbĺknutiu
  • mäso treba ugrilovať dostatočne, aby vo vnútri nebolo ružové – znížite riziko infekcie salmonelou (pre deti v lete zvlášť nebezpečné!)
  • ak IBA solíte, okrádate sa o veľa krásnych chutí! Používajte aj bylinky: bazalku, tymian, oregano, materinu dúšku, šalviu, rozmarín a pod.
  •  ... a nezabudnite, že grilovať sa dá aj baklažán, kukurica, paprika, zemiaky, šampiňóny, patizóny, broskyňa, ananás, banán...

Z knihy: Návod na prežitie pre muža

 

Pozor na 5 najnebezpečnejších potravín na grilovanie. Ktoré sú to, si prečítajte tu.

 

Spracovala: Mgr. Petra Gálisová, Ambulancia klinickej výživy

 

Zdroj: http://newsletter.dole.com/2015/grill-this-not-that-2/

 
E-LINE space