Kalorická
reštrikcia je mierna redukcia denného kalorického príjmu (o 10
– 20 %), bez súčasného spôsobenia podvýživy = strava je pestrá
a biologicky hodnotná a nedôjde k zníženiu kalorického príjmu
len na úkor jedného makronutrienta (= sacharidy, tuky a bielkoviny).
Zníženie denného energetického príjmu by malo byť rovnomerné a proporčné
tak, aby ich pomery živín ostali vyvážené a neprišlo k deficitu
žiadnej dôležitej zložky výživy vrátane mikroživín (= vitamíny, minerály,
stopové pvky, fytochemikálie a pod.).
Samozrejme, ako najvhodnejšie a zároveň najjednoduchšie opatrenie
je vynechanie „prázdnych kalórií“ (= pridaný cukor a alkohol) a výrazné
obmedzenie príjmu potravín, ktoré nie sú pre telo a zdravie prospešné (= príliš
mastné, sladené a vyprážané jedlá) A to je takmer ideálna kompozícia práve
prebiehajúceho obdobia pôstu
Nesmieme si však zameniť kalorickú reštrikciu s patologickým odmietaním
stravy z dôvodu porúch príjmu potravy (= anorexia, anorektoidný syndróm,
extrémna ortorexia a pod.)!
V roku 2012 bola vo vedeckom časopise Molecular BioSystems
publikovaná rozsiahla meta-analýza 61 štúdií rôznych cicavcov (myší, potkanov
a prasiat), ktorá skúmala vplyv kalorickej reštrikcie na expresiu niektorých
génov a činnosť regulačných mechanizmov.
Vedci, ktorí pracovali na tejto meta-analýze objavili niekoľko veľmi
zaujímavých faktov:
♦ Ich hlavné zistenie bolo, že mierna kalorická
reštrikcia (redukcia kalorického príjmu bez podvýživy) spomaľuje degeneráciu súvisiacu s vekom a zároveň predlžuje dĺžku života
u niektorých organizmov. Pomocou kalorickej reštrikcie sa oddialili príznaky
starnutia a nástup aj rozvoj
ochorení spojených so starnutím a degeneráciou (napríklad kardiovaskulárne
ochorenia, rakovina, neurodegeneratívne ochorenia a diabetes).
♦
Kalorická reštrikcia vyvolala u cicavcov početné
fyziologické zmeny v orgánových systémoch, aj keď doposiaľ nie je celkom
jasné, ktoré z týchto zmien sú zodpovedné za priaznivé efekty kalorickej
reštrikcie.
♦
Jedna z dôležitých fyziologických zmien
spojená s kalorickou reštrikciou je však evidentne zvýšená inzulínová senzitivita (= bunky nestrácajú svoju citlivosť
voči inzulínu) – proces starnutia je totiž vo všeobecnosti sprevádzaný
inzulínovou rezistenciou (= bunky strácajú
svoju citlivosť voči inzulínu).
♦
Zníženie telesnej hmotnosti počas kalorickej
reštrikcie bolo spojené s úbytkom škodlivého bieleho tukového tkaniva a súčasne došlo k zmenšeniu objemu adipocytov (= tukových buniek).
♦
Keďže úbytok tukového tkaniva podporuje tvorbu
a účinok adiponektínu, kalorická reštrikcia zvyšuje hladinu adiponektinu v krvi. Adiponektín
je hormón tvorený v adipocytoch, ktorý pôsobí ako ochranný faktor proti obezite
a zmenám, ktoré sú zapríčinené obezitou a rozvinutým metabolickým syndrómom.
Prečítajte si
o adiponektíne viac na našej stránke.
♦
Tieto zmeny sa navyše spájajú aj so zvýšenou
oxidáciou mastných kyselín v tukovom tkanive a zníženou akumuláciou
tuku v ostatných tkanivách = telo sa zbavuje tukového tkaniva.
♦
Pri kalorickej reštrikcii bez podvýživy sa pozorovalo
takisto aj utlmenie zápalových procesov
v organizme.
♦
Medzi ďalšie zistené účinky kalorickej reštrikcie
patrí jej vplyv na cirkadiánny rytmus,
čo by mohlo prispievať ku metabolickým zmenám. Doteraz sa však nepodarilo
zistiť presný mechanizmus pôsobenia týchto génových zmien a sú potrebné
ďalšie štúdie na ich objasnenie.
Kalorická reštrikcia má nezanedbateľný vplyv na podporu zdravia a spomalenie
niektorých negatívnych zmien spojených s narastajúcim vekom. V prvom
rade však treba dbať na vyváženú a pestrú stravu, ako aj na
dodržiavanie ostatných zásad zdravého životného štýlu.
Ivana Mesárošová, BSc. a Dr. Igor Bukovský, Ambulancia klinickej
výživy
Voľne
spracované podľa: M Plank, D Wuttke, S Van Dam, S A Clarke
and J P De Mangalhaes: A meta-analysis of caloric restriction gene
expresion profiles to infer common signatures and regulatory mechanisms. Mol.
BioSyst., 2012, 8, 1339 – 1349
|