Kritická recenzia
knihy „Paleo diéta pre dnešných športovcov (2005, 2012)“ od autorov Cordain a Friel
– voľne spracované podľa článku Steva Hertzlera, PhD, RD uverejnenom v Bulletine
PULSE pracovnej skupiny Sports, Cardiovascular and Wellness Nutrition pri
Americkej akadémií výživy a dietetiky (Academy of Nutrition and Dietetics)
Paleolitická diéta:
Pokus o jej zadefinovanie
Je ťažké charakterizovať jedinú paleo
diétu. Tak isto, ako sa napríklad líši zloženie stravy ľudí žijúcich v mediteránnom
regióne, líšilo sa aj zloženie stravy ľudí žijúcich v paleolitickej dobe,
podľa ich miesta pôsobenia, klimatických podmienok a ročného obdobia. Avšak
základná myšlienka paleolitickej diéty je, že ľudský genóm sa najviac vyvíjal
práve v tomto období – pri stravovaní, ktoré bolo dostupné paleolitickým bytostiam
počas predagrárneho obdobia pred 2,5 miliónmi až 10 000 rokmi a odvtedy,
sa zdá, že sa nezmenil.
Podľa väčšiny autorov strava
paleolitických bytostí neobsahovala mliečne produkty, bola bohatá na mäso
(najmä divina a ryby), zeleninu a ovocie (voľne rastúce
v divočine), chudobná na škroby a obilniny a obsahovala len
prírodné zdroje cukru, ako med a ovocie.
Teória tvrdí, že keďže sa väčšina
ľudského genómu vyvinula práve v tomto období, tak tento spôsob
stravovania najviac zodpovedá biologickým potrebám ľudí. Preto jedlo, ktoré
bolo nedostupné v paleolitickej dobe, nepovažujú zástancovia paleodiéty za
vhodné konzumovať ani v dnešnej modernej dobe. Podľa tejto teórie by mala
paleolitická diéta znížiť riziko chronických degeneratívnych ochorení a zároveň
zvýšiť fyzickú výkonnosť.
Táto teória je ale z vedeckého
pohľadu prinajmenšom kontroverzná. Niektorí autori totiž tvrdia, že škroby
a obzvlášť tepelne upravené, hrajú vo výžive človeka oveľa väčšiu rolu,
ako sa pôvodne ukazovalo. Iní argumentujú, že ľudský genóm sa naďalej vyvíjal aj
po skončení doby kamennej a to najmä počas obdobia agrárnej revolúcie.
Tieto tvrdenia podporuje aj fakt, že sa u niektorých populácii práve v tomto
období vyvinula napríklad schopnosť štiepiť laktózu aj v dospelosti
a taktiež konzumácia škrobu mala vplyv na zvýšenie produkcie slinnej
amylázy. Navyše, argumenty proti konceptu paleolitickej diéty poukazujú na
nemožnosť dôsledného napodobenia paleolitickej stravy, pretože dnes dostupné
potraviny sa značne líšia od tých paleolitických, bez ohľadu na to, či človek
konzumuje mäso alebo nie.
Kniha: „Paleo diéta pre
športovcov“ – Pozitíva
Bolo by ťažké nájsť odborníka na
výživu, ktorý by nesúhlasil s názorom, že ľudia a obzvlášť športovci,
by mali jesť menej rafinovaných sacharidov a viac ovocia a zeleniny.
Kniha autorov Cordaina a Friela obsahuje taktiež vedecky relevantné
informácie o rôznych typoch mastných kyselín (a ich chemických
štruktúrach) a zdôrazňuje konzumáciu adekvátneho množstva omega-3-MK.
Autori rovnako vyzdvihujú význam kombinácie sacharidov a bielkovín po fyzickej
námahe alebo tréningu. Táto kniha obsahuje niekoľko vedecky podložených
a potenciálne užitočných informácií pre športovcov, ale celkovo
v knihe prevažujú informácie, ktoré nie sú založené na konsenzuálnom
vedeckom poznaní.
Kniha: „Paleo diéta pre športovcov“ – Negatíva
Jedno zo zásadných negatív paleo
diéty je úplné obmedzenie niektorých druhov potravín, čo športovcovi bráni konzumovať
nutrične vyváženú stravu. Autori uvádzajú zoznam „moderných“ potravín, ktoré by
sa zásadne nemali konzumovať. Tento zoznam obsahuje niektoré kľúčové, nutrične
hodnotné potraviny ako napríklad (nízkotučné kvasené) mliečne výrobky,
obilniny, olejnaté semená, strukoviny, zemiaky, jedlá obsahujúce kvasnice
a priemyselne spracované a konzervované mäso a ryby. Po
vynechaní týchto skupín potravín sa výrazne obmedzí možnosť zostavenia nutrične
vyváženého jedálnička. „Povolené“ potraviny sú len mäso (chudé a najmä divina),
ryby, vajíčka, zelenina a niektoré druhy ovocia. Autori síce uvádzajú, že pri
tejto diéte neexistujú striktné pravidlá, ale zároveň udávajú silné, vedecky
nepodložené tvrdenia, prečo musia byť niektoré potraviny vynechané. Kuriózne napríklad
je, že alkoholické nápoje sú v „paleodiéte“ povolené, aj keď otázkou
ostáva, ako k nim mali paleolitické bytosti prístup.
Do dnešného dňa nebola vykonaná
žiadna relevantná štúdia ohľadne paleodiéty u športovcov(!) Dostupných je
len 9 klinických štúdií a ani v jednej z nich neboli skúmaní
športovci. Realita: iba v 3 z daných 9 štúdií boli skúmaní zdraví
dospelí s normálnou hodnotou BMI. Účastníci v ostatných štúdiách mali
obezitu, cukrovku druhého typu alebo ischemickú chorobu srdca. U týchto subjektov
sa síce ukázali benefity paleodiéty na telesnú kompozíciu, krvné lipidy
a markery glukózovej tolerancie, nedá sa však jednoznačne určiť, či sa
dajú tieto pozitívne zmeny pripísať paleodiéte. Pravdepodobnejšie je, že
účastníci výskumu, ktorí dodržovali zásady paleodiéty, mali nižší kalorický
príjem ako kontrolná skupina. Takže nič nové: spojitosť medzi redukciou
kalorického príjmu u ľudí s nadváhou a následným zlepšením
telesnej kompozície, upravením krvných lipidov a markerov glukózovej
tolerancie bola už mnohokrát popísaná a vedecky podložená.
Obaja autori navyše odporúčajú
početné výnimky pri paleo diéte, aby pokryli zvýšenú potrebu sacharidov u
vytrvalostných športovcov a taktiež uvádzajú vhodné zdroje bielkovín pred,
počas a po pretekoch. Sú medzi nimi aj rôzne športové nápoje, energetické
gély, energetické tyčinky a práškový proteín. Autori dokonca uvádzajú
recept na špeciálny regeneračný nápoj, ktorý obsahuje ovocie, ovocné džúsy
a proteínový prášok z vajíčok alebo srvátky. Tieto posledné 2
ingrediencie jednoznačne nie sú paleolitické a ovocný džús je
z hľadiska jeho dostupnosti v paleolitickej dobe taktiež pochybný.
Ak je ale paleodiéta naozaj
najvhodnejší spôsob stravovania, ako autori v tejto knihe tvrdia, prečo
zároveň odporúčajú toľko výnimiek? A naviac, keďže vytrvalostní športovci často
trénujú v extrémnej záťaži, často sa nachádzajú v pred- aj potréningovej
fáze, kedy sú tieto výnimky v stravovaní autormi odporúčané. Takže, koľko
času športovci reálne strávia v skutočnej paleo fáze tejto diéty?
Paleo diéta je nutrične nevyvážená,
drahá a nepraktická. Zo spomenutých 9 klinických štúdií až 4 poukázali napríklad
na nedostatočný príjem vápnika (len 50 % z odporúčanej dennej dávky 1000
mg pre dospelých). Počítačovo simulované štúdia o uskutočniteľnosti paleodiéty
u ľudí s nižším príjmom ukázala, že dodržiavanie paleodiéty by
nepokrylo odporúčaný denný príjem vápnika, železa a vlákniny. Navyše, výdavky
za jedlo by sa zvýšili v priemere o cca 10 %.
Cordain a Friel predstavili vo
svojej knihe vzorové menu pre 25-ročnú ženu s kalorickou potrebou 2000
kcal/ deň. V tomto menu je napríklad na večeru odporúčaných 470 g
brokolice (= viac ako 6 šálok surovej brokolice), čo je množstvo, ktoré by asi
urobilo problém aj najväčším brokoholikom :-) Napriek tomuto obrovskému
množstvu brokolice, by však odporúčaná denná dávka vápnika pre ich referenčnú
ženu nebola dosiahnutá.
Autori taktiež prezentujú nekorektné
informácie o teórií kyslého popola („acid ash“ theory = prekyslenie) a jej
potenciálnom vplyve na mineralizáciu kostí. Ich teória je, že diéta bohatá na
obilniny a mliečne produkty spôsobuje nadmernú tvorbu kyselín v tele
(= acid ash) a telo musí zmobilizovať kalcium z kostí, aby
zneutralizovalo toto „prekyslenie“. Na potvrdenie tejto svojej teórie zostavili
tabuľku s „potenciálnou obličkovou záťažou kyselinami“ z jedla (PRAL =
potential renal acid load) a poukazujú na to, že zvýšenie diétnej „kyslosti“ je
spojené so zvýšeným vylučovaním vápnika v moči. Táto ich teória je ale nepravdivá
z viacerých dôvodov:
1)
Tabuľka
PRAL obsahuje chyby: PRAL niektorých „vysoko kyslých“ jedál je nadhodnotené kvôli
zanedbaniu započítania vody, ktorú jedlo pri varení absorbuje ako je tomu napr.
pri špagetách či naturálnej ryži. Pri započítaní tejto vody sa PRAL výrazne
zníži o faktor 2,7(!).
2)
Cordian
a Friel nesprávne interpretujú efekt „kyslých“ jedál, ktoré spôsobujú
zníženie pH moču, tak že majú dopad na celkové zníženie pH krvi.
V skutočnosti ale znížené pH moču nemá vplyv na pH krvi. Systém
udržiavania hladiny pH v krvi je veľmi stabilný a stravou pri
správnom fungovaní metabolizmu neovplyvniteľný.
3)
Neexistuje
žiadna vedecká štúdia, ktorá by potvrdila ich teóriu, že zvýšené vylučovanie
vápnika v moči kvôli častejšej konzumácii „kyslej“ stravy je spojené aj
s celkovým znížením hladiny vápnika v tele. Touto hypotézou sa
zaoberal aj Fenton a jeho výskumný kolektív: ich elegantná meta-analýza
množstva klinických štúdií ukázala, že znížené pH moču nemá žiadny vplyv na
celkovú hladinu vápnika v tele, hustotu kostí alebo riziko vzniku zlomenín.
Navzdory pozitívnemu zameraniu sa
v tejto knihe na zvýšenú konzumáciu ovocia a zeleniny a chudého
mäsa, sú tieto výživové odporúčania o paleodiéte pre väčšinu športovcov neprimerané
a neprinášajú žiadne výhody. Väčšina názorov publikovaných v tejto
knihe je vedecky nepodložená a väčšina prezentovaných faktov je vytrhnutá
z kontextu pôvodných štúdií a autormi prispôsobená na potvrdenie ich
teórií.
Spracovali: Ivana Mesárošová, BSc. a Dr.
Igor Bukovský, Ambulancia klinickej výživy
Prečítajte si aj článok Paleo
je Faleo
|