Tuky „zahmlievajú“ mozog
(úryvok
z knihy Dr. Bukovského Plán B: 30-dňový manuál zdravého
chudnutia)
Maslo či olivový olej? Slanina alebo
avokádo? Mozog reaguje na rôzne tuky v našej strave úplne odlišne. Ešte stále
nevieme ani zďaleka všetko, ale isté je, že to maslo (krémové zákusky) a
slanina (mastné mäso) mozgu veľmi nepomáhajú. Ani pri chudnutí. Toto je pár
zaujímavých informácií:
• mastné jedlo zvyšuje v mozgu tvorbu galanínu • to je hormón, ktorý po pečenej kačici alebo smotanovej
torte vyvoláva vo vašom mozgu uvoľnenie a podobné pocity ako heroín a kokaín = závislosť od mastného jedla vzniká
rýchlo, ťažko sa (napríklad po Vianociach) brzdí a ťažko sa schováva pod šatami
• galanín nás automaticky programuje
na ďalšie mastné jedlo = fritované hranolčeky si pýtajú ďalšie hranolčeky a
jeden guľáš si pýta ďalší guľáš • olivový olej alebo avokádo nemajú taký silný
návykový účinok – ak by mali, ten Fero odvedľa by sa už dávno napchával aj
avokádom, nielen škvarkami!
• zdá sa, že zo všetkých tukov a
mastných kyselín najviac chudnutie sabotuje kyselina palmitová – centrum hladu v mozgu nepočuje, že hormón leptín
už zúfalo kričí „Koniec večere! Už dosť!“ • navyše, znižuje účinok inzulínu
a spomaľuje metabolizmus (Benoit a spol., september 2009) • najviac
palmitovej kyseliny obsahuje: maslo, zmrzlina, zemiakové čipsy, syry a smotana
• aha, že prečo zmrzliny alebo smotanovej torty nie je nikdy dosť!
• trans mastné kyseliny podporujú nervozitu, napätie a agresivitu • negatívne emócie vedú k prejedaniu • najviac trans
mastných kyselín obsahujú stužený
pokrmový tuk (plnky keksov, dobošiek, oplátok a pod.), lacné polevy, sušené
polotovary, čipsy, fritované a mrazené jedlá a pod.
• nasýtené mastné kyseliny (= živočíšne tuky) znižujú prekrvenie mozgu, najmä dôležitých
oblastí, ktoré narábajú s emóciami a novými informáciami (Frank a spol., jún
2012) • to potvrdí asi každý, kto už zažil nedeľný poobedný „kolaps ducha“.
Výskumy už v minulosti ukázali, že
človek sa ľahšie a častejšie preje mastným než sladkým jedlom. Nechcem tu v žiadnom prípade obhajovať tony
cukru, ale urobte si svoj vlastný „zážitkový experiment“: čoho dokážete „na posedenie“ zjesť viac • chleba s medom alebo chleba s masťou? • palaciniek či majonézového
šalátu? • ryžového nákypu alebo francúzskych zemiakov? • cukrovej vaty alebo slaniny? Cukor bez tuku je pre nás príkry, nedokážeme ho zjesť veľa naraz.
(Zoberte si cukorničku a skúste si to!) Situácia sa však zásadne zmení, ak sa k
cukru pridá tuk = čokoláda,
zmrzlina, krémeše, hm... Alebo vy ste z inej planéty?
Totálne vynechanie sacharidov zo stravy a
diéta s vysokým podielom tukov (napr. Atkinsova diéta, rôzne paleo diéty a
pod.) spôsobí ketózu, ktorá síce
priaznivo ovplyvňuje liečbu niektorých vážnych neurologických ochorení, ale rozhodne to nie je vhodná forma výživy pre zdravých ľudí (napr. neliečená cukrovka = ketóza)
• propagátori ketózy nemajú v rukách žiadny seriózny výskum o dlhodobom účinku ketózy na ľudské
zdravie, majú len svoje krátkodobé osobné skúsenosti (a veľmi pravdepodobne
poznačené ketózou svojho mozgu).
(z knihy Igor Bukovský: Plán B)
|