Tu si môžete pozrieť reláciu televízie TA3 z 25. októbra 2007 o celozrnnom pečive a chlebe http://www.tvta3.sk/sk/relacie/9_labyrint/3080_ako-zistit-ci-je-naozaj-celozrnny-rozok-celozrnny Z každej strany sa ozývajú odporúčania konzumovať obilniny a celozrnné výrobky. Urobíte dobre, ak takýmto odporúčaniam uveríte. Ak sa budete podľa nich ešte aj riadiť, tak môžete počítať s tým, že vám budú pomáhať: vláknina (proti rakovine hrubého čreva a konečníka, žlčníkovým kameňom, zvýšenej hladine cholesterolu v krvi, aby som uviedol aspoň niektoré situácie), vitamíny B (podporujú spracovanie cukrov a bielkovín, sú nevyhnutné pre činnosť nervových buniek, pečene a pod.), fenolové kyseliny (majú antioxidačný účinok), minerálne látky a stopové prvky. Ak si uvaríte pšenicu, ovsené vločky alebo hrubé jačmenné krúpy, budete tieto látky prijímať bez zbytočných strát. Ak sa však radšej pustíte do bielych rožkov, nejakých pseudorechových taštičiek a špagiet z bielej múky, dobrovoľne sa vzdávate takmer všetkých dôležitých látok, ktoré obilie pôvodne obsahovalo. Keď dovolíte, aby ktosi za vás obilie vymlel na bielu múku, vyhodíte asi 80% horčíka, železa a zinku, 90% kyseliny listovej, niacínu a tiamínu a 100% vlákniny. Ak nedovolíte, aby niekto za vás vyhadzoval z vašej stravy dôležité živiny (pozrite si, prosím, aký je rozdiel medzi bielou a celozrnnou múkou), začnete jesť nielen ovsené vločky, ale aj grahamové cestoviny (vyrábajú sa na Slovensku) a najmä si dáte záležať na tom, aby váš chlieb a pečivo boli z celozrnnej (alebo aspoň grahamovej) múky. Lenže v tej chvíli sa môžete dostať do problému. Stojíte v obchode pred policou s chlebmi a neveríte vlastným očiam, aký môže byť farebný rozdiel medzi jednotlivými druhmi chleba obrovský! Ak ste počuli, že celozrnný chlieb je „čierny“, automaticky siahnete po chlebe, ktorý je čo najtmavší. Chyba. Pomleté obilie, nie je vôbec tmavé ako káva. To zase ktosi z úplne nepochopiteľných dlôvodov skúša poprieť realitu a do zmesi bielej múky s trochou nejakých semienok a zrniečok, pridáva farbivá: tu trochu sladového karamelu, tam trochu kávy, možno cigórie a ktohovie, čoho ešte. Doma potom krájate taký chlieb, režete také rožky a spokojne zaspávate s vedomím, že robíte čosi pre svoje zdravie. Jete predsa „skoro čierny“ chlieb, dali ste si drahý tmavý rožok! Nezabudnite: rozhoduje konzistencia, nie farba! Nie je dôležité, či je chlieb alebo pečivo tmavej farby. Dôležité je, aby boli z múky, ktorá obsahuje pomleté celé obilninové zrnká. A to uvidíte, ak si lepšie pozriete rez alebo povrch chleba. Musíte tam vidieť, drobné kúsočky obilninových šupiek. Také chleby nie sú tmavohnedé. Také chleby sú zrnité a drolia sa. Ak je však chlieb z bielej múky, bude sa správať, ako z bielej môky, aj keď bude zafarbený trebárs i do fialova: „zgumovatie“, stratí svoju krehkosť už o niekoľko hodín a nikdy sa nemrví. Taký chlieb nemá čím pomáhať ani vášmu hrubému črevu, ani žlčníku, ani neznižuje cholesterol, ani nechráni pred rakovinou či zápchou. Robte to radšej takto: Kúpte si obyčajný grahamový chlieb. Zomeľte si svoju múku a použite ju pri pečení dezertov. Kupujte prednostne grahamové bezvaječné cestoviny. Kašu si navarte z vločiek, nie krupice. Obilné zrnko skrýva veľa sily. Ja si ju nedám zobrať!
|